En annerledes Askepott

Historien om tjenestejenta som på magisk vis ble prinsesse, finnes i mange varianter. 21. januar er det premiere på Stefan Herheims versjon av Gioachino Rossinis opera om henne – La Cenerentola

– Jeg har aldri stolt på denne gode jenta, sier regissør Stefan Herheim om La Cenerentola, eller Askepott. Nå vil han presentere publikum for en villere og mer utspekulert versjon av den kjente historien om tjenestejenta som vinner prinsen. I Rossinis opera er det ingen glassko som blir liggende igjen på festen, eller gresskarvogn som henter Askepott, men historien er like fullt en lek med makt og lyst.

Siden suksessen med Julius Cæsar på Youngstorget i 2005 har Stefan Herheims operaproduksjoner vakt oppsikt ved Den Norske Opera & Ballett. «Tidenes mest spektakulære operaoppsetning på norsk jord», skrev NRK om Tannhäuser, og det prestisjetunge magasinet Opernwelt har utnevnt ham til «årets operaregissør» hele tre ganger, i 2006, 2008 og 2010. Herheim har fått en betydelig posisjon i den internasjonale operaverdenen, med produksjoner ved festivalene i Bayreuth og Salzburg, ved Staatsoper Berlin, Komische Oper Berlin, La Monnaie i Brüssel, Nederlandse Opera, og operahusene i Stuttgart, Graz og Lyon.

Gioachino Rossini var kongen av den italienske bel canto-tradisjonen på begynnelsen av 1800-tallet. Målet var å løfte frem den ultimate skjønnheten i den menneskelige stemmen, der middelet var halsbrekkende arier og imponerende koloraturer. Rossinis bel canto-operaer når sitt høydepunkt i La Cenerentola, som han komponerte på bare 24 dager, for akkurat 200 år siden.

I Herheims La Cenerentola alternerer Anna Goryachova og Margarita Gritskova i rollen som Askepott, mens Désirée Baraula og Eli Kristin Hanssveen gjør rollene som stesøstrene Tisbe og Clorinda. Renato Girolami har rollen som Askepotts stefar, Don Magnifico, Taylor Stayton synger rollen som Don Ramiro, Aleksander Nohr er Dandini og Michael Sumuel er Alidoro. Den musikalske ledelsen for solister, Operakoret og Operaorkestret er ved Antonino Fogliani.

Premiere, Hovedscenen lørdag 21. januar kl. 18:00.

For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Kommunikasjonsrådgiver Camilla Yndestad
E-post: cy@operaen.no
Telefon: 95751006