En halv million til prima ballerina

Nasjonalballettens danser Yolanda Correa får et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. 

Tirsdag startet ballettsesongen i Operaen med forestillingen Mesteraften med Jiří Kylián og prisoverrekkelse. Kubanske Yolanda Correa får Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris 2014 på 500 000 kroner. Correa danset seg til topps på Cuba, der hun ble utnevnt til primera bailarina i den kubanske nasjonalballetten før hun i 2010 kom til Norge og Operaen.

- For henne er det umulige mulig, hun legger alltid listen skyhøyt – og innfrir. Som solist i Nasjonalballetten, har hun vist at hun er en like spennende danser i det moderne repertoaret som i det klassiske, sier juryen om henne.

Nå danser hun i to av de tre ballettene i forestillingen Mesteraften med Jiří Kylián, som hun og kompaniet tar med seg på turné til Paris i slutten av september. Senere i høst er hun Julie i den klassiske balletten Romeo og Julie. Hun skal også gjeste en stor ballettfestival på Cuba og Kremlin-balletten i Moskva i hovedrollen i Le Corsaire

Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris ble opprettet i 2009. Den har tidligere gått til sangerne Eli Kristin Hanssveen, Marita Sølberg, Yngve Søberg og Audun Iversen, og danserne Maiko Nishino, Silas Henriksen, Eugenie Skilnand og Camilla Spidsøe. Prisen skal anvendes til faglig videreutvikling for personer som har sitt virke knyttet til opera eller ballett i Norge, og som allerede har gjort en fremragende kunstnerisk eller administrativ innsats. Juryen for årets pris: Wilhelm Wilhelmsen, Helen Juell og Asbjørn Larsen fra stiftelsen, Anne Gjevang, Ellen Kjellberg, og representant for Den Norske Opera & Ballett var Tom Remlov.