En historisk premiere

50 år er gått siden første gang Nasjonalballetten satte opp et verk av ham som kalles mesternes mester. Fra 27. oktober danses tre balletter av George Balanchine på Hovedscenen i Operaen.

 

George Balanchine regnes som en av de aller, aller største koreografene. Han skapte 425 balletter, og over 30 år etter hans død danses fortsatt en rekke av dem på ballettscener verden over. Det sies at et kompani bør danse disse teknisk krevende verkene jevnlig for å være på et godt nivå. Nå setter Nasjonalballetten opp Serenade, Agon og Theme & Variations.

De er en styrkeprøve for danserne, men også Operaorkestret har noe å bryne seg på, med musikk av Balanchines favorittkomponister, Tsjajkovskij og Stravinsky. Andrea Quinn er en av de fremste til å dirigere ballettmusikk, og med dette programmet gjester hun Operaen for første gang.

Balanchines liv var en reise i det tjuende århundres dans, fra St. Petersburg, der han ble født i 1904 mens Tsjajkovskij og Petipa fortsatt lagde de store klassiske eventyrballettene, til USA som han emigrerte til og der han utviklet den neoklassiske dansen. De tre ballettene i forestillingen speiler dette. Serenade er en signaturballett for kompaniet Balanchine var med å grunnlegge, nemlig New York City Ballet. Agon regnes som et moderne mesterverk, til musikk Stravinsky skapte spesielt for denne balletten, mens kvelden avsluttes på klassisk og storslått vis, med Theme & Variations, som gir assosiasjoner til det keiserlige Russland.

Arven etter Balanchine ivaretas av dem som engang selv sto på scenen i hans balletter. Her i Oslo er det Patricia Neary, Colleen Neary og Sandra Jennings som innstuderer ballettene. De har danset de store ballerinarollene i hans verk, noen av dem er til og med kreert for dem, og i dag reiser de verden rundt for å se til at ballettene settes opp i Balanchines ånd.

– Trinnene og koreografien hans er veldig krevende, sier solist Maiko Nishino i denne traileren: http://operaen.no/Forestillinger/klassisk-mesteraften-balanchine/. Andre dansere du får se i dette programmet er Yolanda Correa, Melissa Hough, Whitney Jensen, Leyna Magbutay, Yoel Carreño, Philip Currell, Douwe Dekkers, Dirk Weyershausen og hele Nasjonalballetten.

Før forestillingen starter vises Erle Kyllingmarks nyskapte videoinstallasjon i foajeen.