Blir dette også en snakkis?

Koreografduoen Sol León og Paul Lightfoot har tidligere skapt blest med sine forestillinger. 21. september åpner de ballettsesongen i Operaen.

— Vi føler oss utvalgt som får sette opp en helaften med dem. Det er noe helt spesielt med deres koreografier, og de har åpnet manges øyne for hva dans kan være. Når disse to er i huset, bruker vi hver eneste muskel vi har – som dansere, som kompani og som hus, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Sol León og Paul Lightfoot var ganske ukjente her til lands da Nasjonalballetten satte opp sin første helaftens forestilling med dem i 2005. Men etter premieren skjedde det noe. Det ble en snakkis, og billettkøen slynget seg gjennom hele Folketeaterpassasjen. Aftenposten skrev: "Om ikke kultureliten og menige elskere av veldefinert scenekunst renner dørene ned for å se denne indrefileten av en ballettopplevelse, kan de ha det så godt."

Publikum har fortsatt å komme, og det har koreografduoen også. Nasjonalballetten er kompaniet som etter koreografenes eget Nederlands Dans Theater, har flest av deres verk på repertoaret. Nå står en ny helaften for tur, og tre verk som spenner fra det morsomme til det gåtefulle og øredøvende. Ballettene Sad Case og Sleight of Hand vises første gang i Norge, og det blir gjensyn med den surrealistiske verdenen i Same Difference.

Dette er dans som til fulle setter danserne på prøve. Noen av dem du får se på scenen er Yolanda Correa, Maiko Nishino, Camilla Spidsøe, Stine Østvold, Philip Currell, Aarne Kristian Ruutu, Kaloyan Boyadjiev og Silas Henriksen. Sistnevnte var danser i Nederlands Dans Theater i fem år, og turnerte verden rundt med dans av koreografduoen. Musikken spenner fra meksikansk mambo til Philip Glass' symfonier spilt av Operaorkestret under ledelse av Per Kristian Skalstad. 

Sol León og Paul Lightfoot har skapt dans sammen i mer enn 25 år. I 2011 og 2012 ble de utpekt til henholdsvis kunstnerisk leder og kunstnerisk rådgiver for Nederlands Dans Theater. Gjennom tiår har dette kompaniet definert den moderne dansen med koreografer som Jiří Kylián, Glen Tetley, Nacho Duato og nå León & Lightfoot.

Publisert 16.09.2016 16:42:58