En morder blir til

Operaen Wozzeck er et dypdykk i menneskesinnet. Lørdag 25. november er det premiere på Alban Bergs moderne mesterverk. I tittelrollen finner vi den norske barytonen, Audun Iversen.

Wozzeck er så intens, så kort, som et slag i ansiktet. Du trenger ha null erfaring med opera, og den kommer til å treffe deg – hundre prosent sikkert, sier baryton, Audun Iversen. Iversen debuterte i rollen, til strålende kritikker, ved Oper Frankfurt i juni 2016. Nå skal han igjen gjøre rollen, i samme produksjon, på Operaens hovedscene.

Wozzeck baserer seg på en virkelig hendelse. Året er 1821 og en soldat fra Leipzig dreper kjæresten sin. Han forklarer til leger og dommere at han hadde hørt stemmer som kommanderte ham til å stikke henne til døde. I tre år debatterer dommere og psykiatere om Johann Christian Woyzeck var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Etter å ha konkludert med at sjalusi var bakgrunnen for mordet, blir han henrettet ved halshugging med sverd på Marktplatz 24. august 1824.

Dødsstraffen fikk stor oppmerksomhet, og inspirerte dikteren Georg Büchner til å skrive et drama om en fattig soldat som ødelegges av sine omgivelser. Det ufullførte teaterstykket ble første gang satt opp i 1914, med komponisten Alban Berg til stede i salen. Uroppførelsen av operaen fant sted på Statsoperaen i Berlin 14. desember i 1925, og ble raskt en moderne klassiker.

Regissør er tyske Christof Loy, som i mai 2017 ble kåret til Beste regissør av International Opera Awards. I samspill med Herbert Murauers scenebilder og Bergs musikk, tar han oss med inn i Wozzeck-skikkelsens vrangforestillinger, hans forvirrede selvbilde og tvil. I tillegg til Audun Iversen i tittelrollen som Wozzeck, synger den litauiske sopranen Asmik Grigorian rollen som Marie. Frode Olsen gjør rollen som Doktoren, Thor Inge Falch er Kapteinen, og Henrik Engelsviken er Tamburmajoren. Operaorkestret spiller under ledelse av Lothar Koenigs. Medvirkende er også Thorbjørn Gulbrandsøy, Eivind Kandal, Yngve Søberg, Martin Wölfel, Tone Kummervold, Operakoret og Barnekoret.

Wozzeck er en samproduksjon med Oper Frankfurt.

Publisert 21.11.2017 12:50:07