En styrkeprøve for Nasjonalballetten

I en måned har Nasjonalballettens dansere ligget i hardtrening for å spisse formen til forestillingen En kveld med Balanchine. Sesongåpningen i Operaen 8. september byr på noe av det ypperste av dansekunst.

Mesterkoreografen George Balanchine skapte på midten av 1900-tallet en ny retning innen ballett. Han bygde bro mellom det klassiske og moderne, og krevde det beste av sine dansere, både i teknikk, uttrykk og eleganse. Hans vakre koreografier regnes fortsatt blant det mest krevende en ballettdanser kan danse.

I sin sesongåpning presenterer Nasjonalballetten fire verk signert Balanchine på én kveld: Ballett på tåspissene, fra det romantiske til det atletiske, til musikk av Tsjajkovskij og Stravinsky.

Serenade er et av Balanchines signaturverk, med elegante linjer, dansere i chiffon og fullt orkester som spiller Tsjajkovskijs Serenade for strykere i C-dur.

Den følges av duetten som anses som klimakset i den atletiske balletten Agon. Ordet agon er gresk for styrkeprøve, og her er det presisjon og vitalitet som gjelder, til komplekse toner skapt spesielt for denne balletten av Stravinsky.

Balanchine skapte Tschaikovsky Pas de Deux for å vise frem akkurat hvor gode to av solistene i New York City Ballet var. Han var også inspirert av den nylig gjenoppdagede musikken som Tsjajkovskij skrev til Svanesjøen, men som senere forsvant. Nå er det Nasjonalballettens dansere sin tur.

Kvelden avsluttes med Tsjajkovskijs Orkestersuite nr. 3 i Theme and Variations. Den byr på noen av de mest intrikate ballettpartier som er skapt, og fremstår som en storslått klassisk feiring.

Det er ingen handling i Balanchines verk, bare dans i sin reneste form: Bevegelser og musikk smelter sammen til ett. Dette er dans som til fulle setter danserne på prøve. Noen av dem som står på scenen er Yolanda Correa, Leyna Magbutay, Maiko Nishino, Georgie Rose, Eugenie Skilnand, Sonia Vinograd, Kaloyan Boyadjiev, Yoel Carreño, Phillip Currell, Martin Dauchez, og Garrett Smith. Operaorkestret spiller under musikalsk ledelse av Per Kristian Skalstad.

Nasjonalballetten danser tre forestillinger i Operaen, før går turen til Stavanger konserthus og fremførelser med Stavanger Symfoniorkester 14. og 15. september.

Premiere 8. september kl 18.00 på Hovedscenen.
Les mer om denne forestillingen.

Publisert 06.09.2017 09:00:00