En tragedie og en komedie – på én kveld

Mens Il tabarro er en kompakt thriller, er Gianni Schicchi en komedie om døden. Lørdag 6. oktober er det premiere på to enaktere fra Puccinis Il trittico i Operaen.

– Jeg tror noen er redd for å gå i Operaen på grunn av verkenes lengde. Puccinis Il trittico består av tre korte stykker som samtidig er opera på sitt beste. Nå gleder jeg meg til å servere publikum de to første, sier operasjef Annilese Miskimmon.

Puccinis Il trittico hadde sin første premiere ved Metropolitan Opera i 1918 og består av tre operaer som alle handler om tildekking av et dødsfall: en forbudt elsker, en rik gammel mann, og et barn. Il tabarro (Kappen) og Gianni Schicchi er først ut, mens Suor Angelica, kan oppleves våren 2019. Alle tre blir satt i scene av regissør, scenograf og kostymedesigner Isabella Bywater.

Il tabarro er satt i Paris omkring 1910. På en av lastebåtene befinner Giorgetta seg – en byjente som sørger over å ha mistet et barn. Hun er gift med den eldre kanalbåteieren Michele, men har forelsket seg i en av hans ansatte, Luigi. Michele blir stadig mer mistenksom og tvinger Luigi til å innrømme forholdet, før han kveler ham til døde. Tittelen Il tabarro viser til kappen som Michele brukte å varme barnet deres i, og som han bruker til å gjemme liket av Luigi.

Familien står også sentralt i Gianni Schicchi, men poenget med dette verket var ifølge komponisten selv «å få le og å få andre til å le». Inspirasjonen til Puccinis eneste komiske opera kom fra en passasje i Dante Alighieris Den guddommelige komedie.
Da Buoso Donati dør, får familien hans vite at den gamle mannen har donert alt han eier til et kloster. De spør den lure Gianni Schicchi om han kan hjelpe dem å få endret testamentet. Det kan han, men mesteparten av arven ender opp hos ham selv og hans datter Lauretta, før han med et glis minner den rasende familien på den grufulle straffen de vil få om det kommer for en dag hva de har gjort. Puccini bruker en rekke ulike musikalske uttrykk, der de lange linjene i Laurettas arie «O mio babbino caro», er de mest kjente.

Sangerlaget er satt sammen av solister fra Nasjonaloperaen, men også fra Operakoret og norske og internasjonale gjestesolister. I Il tabarro synger italienske Ivan Inverardi rollen som Michele, Henrik Engelsviken er Luigi, og svenske Elisabet Strid er Giorgetta. I Gianni Schicchi synges tittelrollen av Renato Girolami, Vigdis Unsgård er Lauretta, og Bror Magnus Tødenes – som mange vil huske fra NRK-serien «Da KORK kom til bygda» – er Rinuccio. Medvirkende er også Ingebjørg Kosmo, Thor Inge Falch, Eli Kristin Hanssveen, Martin Hatlo, Tone Kummervold, Petri Lindroos, og Alessandro Martinello, i tillegg til Operakoret, Operaorkestret og barn fra Barnekoret – det hele under musikalsk ledelse av dirigent, Jac van Steen.

Publisert 02.10.2018 10:39:28