Et nytt kompani debuterer

Lørdag 7. mai byr Nasjonalballetten UNG på sin aller første forestilling som kompani. På programmet står tre urpremierer og et verk signert verdens største nålevende koreograf, Jiří Kylián.

– Som ballettsjef er dette et av mine stolteste øyeblikk. Det nye kompaniet startet opp i august, og nå er det første gang disse ti utvalgte stortalentene viser seg helt på egenhånd, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Nasjonalballetten UNG er en flerårig satsning på unge dansere – muliggjort av Talent Norge AS, Statkraft, Sparebankstiftelsen DNB og Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse – med målsetning om å samle noen av de beste unge danserne i Norge og i verden under Operaens tak. Leder for kompaniet er Kaloyan Boyadjiev. Han har markert seg sterkt, både som koreograf og som solist i Nasjonalballetten. Deres første forestilling består av tre nyskapte balletter signert Garrett Smith, Hege Haagenrud og Kaloyan Boyadjiev, samt Evening Songs av koreografilegenden Jiří Kylián. Etter fire forestillinger på Operaens Scene 2, skal Nasjonalballetten UNG på turné til Haugesund (20. mai), Stavanger (22.mai), og Larvik (26. mai). Turnéen er muliggjort med støtte fra Norsk Tipping.

De ti utvalgte danserne er Alberto Ballester (Cuba), Anette Antal (Norge), Bart Engelen (Nederland), Ada Marthinsen (Norge), Kenji Wilkie (Australia), Embla Skogedal Bergerud (Norge), Luca Curreli (Italia), Klara Mårtensson (Sverige), Marin Jalut Motte (Norge og Frankrike) og Sofia Skjønneberg (Norge).

Forestillingen består av Kaloyan Boyadjievs Picture Perfect, Hege Haagenruds We are special, Garrett Smiths Departures og Jiří Kyliáns Evening Songs – fire balletter som på ulike vis speiler alvoret og sårheten, men også det tidløse og vakre ved vår tids ungdomsgenerasjon. At akkurat deres tid er noe helt unikt er en tematikk som kommer til uttrykk i de tre nye verkene, som er laget spesielt for kompaniet.

Nasjonalballetten UNG vil også sette sitt preg på neste sesong i Operaen. I september er det aktuelt med forestillingen Romeo og Julie sammen med Kingwings Crew på Scene 2 – en helt ny produksjon som i løpet av høsten også skal på turné til Trondheim, Bergen og Kristiansand.