Beethovens Frihetsopera

Fidelio er en storslått hyllest til frihet og rettferdighet. Beethovens eneste opera fremføres i konsertversjon av syv sangsolister, Operakoret og Operaorkestret – på Hovedscenen 1. og 6. april. 

«Fidelio er et musikalsk mesterverk. Vår nye musikksjef Karl-Heinz Steffens ønsket seg nettopp dette verket for å vise frem kvaliteten på vårt kor og orkester, som ved denne fremførelsen vil spille fremtredende roller. Vi er også stolte av å kunne presentere et solistensemble som utelukkende er hentet fra egne rekker. Oppsetningen vil på mange måter bli en demonstrasjon på hvor norsk operakunst befinner seg i øyeblikket», sier operasjef Per Boye Hansen.

Fidelios kunstneriske og politiske slagkraft har gjort den til et symbol i kampen mot maktovergrep, terror og undertrykkelse. Tematikken i operaen fra 1805 er dessverre like aktuell i vår tid.

Florestan er uskyldig arrestert og torturert for å ha fulgt sin overbevisning. Leonore kler seg ut som fangevokteren Fidelio for å finne ektemannen sin i fengselet. Ryktet sier at Florestan allerede er død, og når Leonore finner ham, er det bestemt at han skal henrettes. Nå må hun befri ham før det er for sent.

I rollen som Leonore finner vi Elisabeth Teige, en av våre mest talentfulle unge sopraner. Teige var solistpraktikant ved Nasjonaloperaen 2012–14 og debuterte høsten 2015 som Wagner-sopran, i rollen som Senta i Den flyvende hollender – en debut helt utenom det vanlige. Etter det har hun sunget flere store Wagner-roller i utlandet, og til sommeren synger hun Senta ved Oper Frankfurt. Nå er hun tilbake i Operaen for å synge en av operalitteraturens store dramatiske sopranroller – Leonore.

I rollene:
Florestan: Henrik Engelsviken
Rocco: Jens-Erik Aasbø
Don Pizarro: Ole Jørgen Kristiansen
Leonore: Elisabeth Teige
Jaquino: Thorbjørn Gulbrandsøy
Marzelline: Vera Talerko
Don Fernando, minister: Yngve Søberg

Publisert 05.04.2017 13:21:30