Forelska i læreren – i Operaen

Elskovsdrikken byr på romantikk, beruselse og slap-stick-humor. Lørdag 24. november er det premiere på Donizettis mest elskede opera på Hovedscenen.

 

– Jeg gleder meg til å gi publikum en vitamininnsprøytning av en opera i høstmørket: komisk og deilig sprudlende!
Det sier operasjef Annilese Miskimmon om Elskovsdrikken – en skikkelig romantisk komedie, med slagere som Nemorinos vakre arie «Una furtiva lagrima».

Regissør Oliver Mears lar handlingen utspille seg på et britisk college på 1970-tallet. Den litt nerdete studenten Nemorino forelsker seg pladask i den unge læreren Adina da hun leser fortellingen om Tristan, Isolde og kjærlighetsdrikken som førte dem sammen. Men det virker ikke som Nemorino har sjans – særlig ikke idet den kjekke sersjanten Belcore dukker opp for å verve unge kropper til tjeneste. Det er da naturfagslæreren og kvakksalveren Dulcamara foreslår en quick-fix i form av en elskovsdrikk!

Mears ble i 2016 utnevnt som operasjef ved Royal Opera i London, etter flere år som kunstnerisk leder for Northern Ireland Opera. Sangerlaget består av Jack Swanson i rollen som Nemorino, Claudia Boyle som Adina, og John Chest som Belcore. Guenes Gurle er Dulcamara og Astrid Nordstad Gianetta. Medvirkende er også Operakoret og Operaorkestret under ledelse av Daniele Callegari og Boris Schäfer.

Donizetti skrev Elskovsdrikken på i underkant av seks uker, og historien speilet hans eget liv: I likhet med Nemorino slapp Donizetti militærtjeneste fordi en dame med penger kjøpte ham ut. Operaen hadde premiere i Milano i 1832, og ble en umiddelbar suksess som har vedvart. 

Oppsetningen er basert på en produksjon fra Northern Ireland Opera.

 

Publisert 20.11.2018 13:03:55