Fra ny nøtteknekker til opera-protest mot krig

Den Norske Opera & Balletts program for høsten 2016 og våren 2017 er klart. 

– Vi ønsker å utfordre klassikerne og vise at de er relevante i vår tid, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen, operasjef Per Boye Hansen og den nye musikksjefen, Karl-Heinz Steffens, som starter i jobben i august.

Nasjonaloperaen presenterer tre verk som er klare protester mot krig, tortur og politisk forfølgelse. Sesongen begynner med Benjamin Brittens sterke War Requiem, satt i scene av Calixto Bieito, og avsluttes med den samme regissørens skildring av den brutale virkeligheten i Puccinis Tosca. Beethovens Fidelio – en musikalsk feiring av friheten – fremføres i konsertant versjon.
Programmet inneholder to debutanter innen operaregi. Den prisbelønte teaterregissøren Jonas Corell Petersen iscenesetter Mozarts Così fan tutte og den unge stjernen Simon Stone gir seg i kast med Debussys Pelléas og Mélisande, som aldri tidligere har vært oppført ved Den Norske Opera & Ballett. I tillegg er Stefan Herheim tilbake – denne gangen med Rossinis Askepott: La Cenerentola.
Det blir gjensyn med suksessene Orfeus og Evrydike, Madama Butterfly, Cavalleria rusticana/Pagliacci, Carmen og La bohème, med gjestesolister som David Hansen, Hui He, Lise Davidsen og Katarina Bradic. 

En av Ingrid Lorentzen og Nasjonalballettens satsinger er en ny nøtteknekker for vår tid. En annen er forestillingen Sleepless Beauty der Ingun Bjørnsgaard, Melissa Hough, Hege Haagenrud og Ina Christel Johannessen skaper hvert sitt nye verk. Som utgangspunkt har de forestillingen om den ikoniske ballerinaen og den sovende skjønnheten. Hvem er hun i dag?
Nye fortellinger skapes side om side med ballettene som er i ferd med å bli Nasjonalballettens signatur. Dansedramaet Ghosts og Liam Scarletts Carmen er tilbake på Hovedscenen – og de skal på utenlandsturné, denne gangen til Wien. En egen turnéversjon av Alexander Ekmans vannballett A Swan Lake får sin premiere i Paris. Han avslutter også sesongen, når han inviterer publikum inn på en vandring i dans og teater – Backstage.
I sesongen 2016/17 får Nasjonalballettens dansere vist hele spekteret av sine ferdigheter. Fra neoklassisk ballett av George Balanchine til virtuos klassisk ballett i Don Quixote, og teknisk krevende dans koregrafduoen León og Lightfoots absurde og vakre verden.
Det nye kompaniet Nasjonalballetten UNG setter sitt preg på sesongen, med en helt ny Romeo og Julie sammen med Kingwings crew, som skal til Bergen, Trondheim og Kristiansand, men som først får sin premiere på Operaens Scene 2. Her får også Carte Blanche og TRAP sine premierer, og scenen inntas av huskoreografene Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren med sine kompanier. 

Operaorkestret inviterer til konserter på Hovedscenen under ledelse av musikksjef Karl-Heinz Steffens. I hans første sesong ved Operaen, dirigerer han også flere av de store operasatsningene: Così fan tutte, Fidelio og Pelléas og Mélisande. Det blir også solokonserter med noen av de største navnene i klassisk musikk, som tenoren Joseph Calleja, pianistene Grigory Sokolov og Daniil Trifonov, fiolinisten Hilary Hahn og mezzosopranen Anne Sofie von Otter. I tillegg byr pianisten Leif Ove Andsnes og barytonen Matthias Goerne på Schuberts Die Winterreise.