Fra grava til scenen

Operaorkestret tar oss med på en musikalsk reise til Frankrike når de søndag inntar Hovedscenen med egen konsert. 

Fra grava til scenen

I høst har de tryllet fram alt fra Mozart til makaber opera fra orkestergraven. Men med sin enorme musikalske spennvidde, fortjener Operaorkestret også en plass i lyset. Denne sesongen tilbyr de tre konserter på Hovedscenen. Alle tre representerer musikalske reiser til ulike geografiske områder, og den første finner sted førstkommende søndag. Da tas vi med til Frankrike – til Ravels og Debussys musikk. På podiet står en fremadstormende pariser: Fabien Gabel (f. 1975), internasjonalt anerkjent som en av stjernene innenfor den nye generasjonen dirigenter.

Som trompetist har Gabel arbeidet med dirigenter som Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Simon Rattle og Bernard Haitink. Det internasjonale gjennombruddet som dirigent kom da han vant en direksjonskonkurranse i London i 2004. Siden har han gjestet mange orkestre i Taiwan, Canada og Europa, inklusive Dresden Staatskapelle, London Philharmonic Orchestra, Hamburger Philharmoniker og Oslo-filharmonien. Til daglig leder han Quebec Symphony Orchestra.

Vi får servert musikk fra den lekre og lette franske impresjonismen, med Claude Debussys Prélude à l'après-midi d'un faune og Trois nocturnes. I Ravels Maurice Rapsodie espagnole skinner denne franskmannens spanske aner klart igjennom, mens det derimot er jazzelementer som preger hans Klaverkonsert i G-dur. Solist er en av Norges beste klassiske pianister, Sveinung Bjelland. Fra han ble valgt ut til Rikskonsertenes ”Årets unge solist” i 1999, har han utviklet seg til en særlig interessant, aktiv og allsidig utøver. 

Konsert på Hovedscenen søndag 17. november kl. 18.00