Frikar utfordrer hverdagsrasisme

Fra 22. mai møtes hallingdansere og b-boys til kappestrid på Scene 2. I det dagsaktuelle eventyret Bivrfrost stiller dansekompaniet Frikar spørsmål ved hvordan vi lar patriotisme og fremmedfrykt ødelegge kreativ problemløsning i samfunnet.  

I Bivrfrost er vi i et land der trang plass og patriotisme skaper uro og strid. Kongen lover prinsessen og halve kongeriket til den som kan bygge bro mellom folkeslagene. Det gir startskuddet til kappestrid – med Frikars hallingdansere og breakdansere på hver sin side.
 
Koreograf Hallgrim Hansegård stiller spørsmål til hvordan moderne fascisme og det svenske høyreekstreme partiet Sverigedemokraterna har brukt folkedans som emblem for sin ekskluderende ideologi. Men de er ikke de første: Også Nasjonal Samling brukte i sin tid folkedans i propaganda.

Hansegård lærte selv å danse av 80—90 år gamle dansere i Valdres. Når han spurte dem om nazismens historiske bruk av folkedansen, ønsket de ikke å prate om det. I Bivrfrost lar han NS' og dagens høyreekstremes misbruk av folkedansen møte Snorres påstand om at Odin var asiat som innførte tyrkisk lov i Norge.

Slik Bivrfrost i norrøn mytologi er broen mellom guder og mennesker, blir Hansegårds Bivrfrost en forestilling om brobygging mellom øst og vest.

- Kraftfullt og originalt, poetisk og uventet rørende, skrev Dagbladet etter urpremieren, og ga terningkast fem.

Premiere på Scene 2, 22. mai kl. 19. Spilles også 23., 24. og 25. mai 

Se også:
- Trailer 
- Hallgrim Hansegård om folkedansens oppgjør med nasjonalismen på NRK Morgennytt

For mer informasjon og intervjuer, vennligst kontakt:
Frida Rusnak, Transnational Arts Production (TrAP)
E-post: frida@trap.no
Telefon: +47 99 77 25 34

For anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Maria Børja, Den Norske Opera & Ballett
E-post: mb@operaen.no 
Telefon: +47 47 91 54 04