Garantert gåsehud

Med Barokk mesteraften lover ballettsjef Ingrid Lorentzen dans som kan bevege de fleste. Torsdag 14. november er det premiere på Hovedscenen i Operaen.

Garantert gåsehud

"Se mod Oslo", oppfordret den danske avisen Information etter premieren på Ingrid Lorentzens åpningsforestilling som ballettsjef tidligere i høst, mens Financial Times kalte den "a demonstration of notable creativity". Nå står en ny stor premiere og helt nyskapte verk for tur. I Barokk mesteraften gjør koreografene George Balanchine, William Forsythe, Jirí Kylián og Liam Scarlett barokkens musikk nærværende og synlig for oss.

— Dansens mestere har skapt noen av sine mest slående verk i møte med barokkens mestere. Det er noe med rikdommen og renheten i bevegelsene, øyeblikk som fryses og kropper som strekkes til det umulige. Jeg kan nærmest garantere gåsehud, sier Ingrid Lorentzen. 

Opplevelsen starter allerede i foajeen, med bilder, bevegelser, lyd og lys. Med verket Intimate Distance ønsker Patrick King å viske ut avstanden mellom sal og scene. Her skal bilder av Erle Kyllingmark, nyskrevet musikk av Leif Jordansson og dansere som Osiel Gouneo og Grete S. B. Nybakken gi publikum en helt spesiell start på kvelden og føre dem inn til Hovedscenen og forestillingens fire balletter.

Koreograf-nestorene George Balanchine, William Forsythe og Jirí Kylián står bak tre balletter som for lengst regnes som mesterverk og som tar publikum gjennom en reise i dansens utvikling. Det er Concerto Barocco, Steptext og Wings of Wax, som alle danses helt eller delvis til musikk av Bach. Nasjonalballetten har et særlig tett samarbeid med Kylián. Senere i november tar Nasjonalballetten med seg blant annet Wings of Wax til St. Petersburg og festivalen Diaghilev P.S, og neste høst går turen til Paris med en helaftens forestilling med balletter av Kylián.

27 år gamle Liam Scarlett er utpekt som Storbritannias nye store koreograf. Nå skaper han forestillingens siste og helt nye ballett, Vespertine, etter at han tidligere i høst koreograferte Ildfuglen for Nasjonalballetten. Fiolinisten Bjarte Eike har instrumentert og delvis komponert musikken til Scarletts nye verk, og musikken både til denne og Concerto Barocco spilles av Barokksolistene, med nettopp Bjarte Eike som spillende leder. Det er først gang dette barokkorkestret og Nasjonalballetten samarbeider. 

På scenen danser Yolanda Correa, Melissa Hough, Paulo Arrais, Gakuro Matsui, Philip Currell, Ole Willy Falkhaugen, Camilla Spidsøe og en rekke andre toppdansere fra Nasjonalballetten. 

Premiere på Hovedscenen 14. november kl. 19.00