Gir alt for kjærligheten

Koreograf Jo Strømgren debuterer som operaregissør med historien om en fyr som gir alt for kjærligheten. 17. oktober er det premiere på Orfeus og Evrydike i Operaen.

Gir alt for kjærligheten

Gir alt for kjærligheten

– Enkelt sagt er Orfeus en fyr som er veldig glad i dama si, sier Jo Strømgren. – Det handler om å ta et valg, om å gå for noe. Orfeus er kompromissløs og våger å gi alt.

Myten om Orfeus er blitt brukt av utallige komponister gjennom hele operahistorien, fra Monteverdi til Terje Rypdal. Den handler om å synge så vakkert at det umulige kan bli mulig  – og den var utgangspunktet for Christoph Willibald Glucks reformopera fra 1762. I multikunstneren Jo Strømgrens operadebut følger Orfeus sin elskede Evrydike inn i dødsriket i en Boeing 737 – i full størrelse.

Glucks berømte opera er aldri tidligere satt opp verken av Nasjonaloperaen eller Nasjonalballetten. Når operasjef Per Boye Hansen og ballettsjef Ingrid Lorentzen nå går sammen om oppgaven, er det også for første gang på flere tiår at kompaniene setter opp en forestilling sammen.

På scenen er det amerikanske Lawrence Zazzo – "kongen av kontratenorer" ifølge Financial Times – som med sin lyse mannsstemme skal bringe Evrydike ut av dødsriket. Hennes rolle tolkes av sopran Eli Kristin Hanssveen, kjent fra høstens NRK-storsatsing Stjernekamp, alternerende med Nina Gravrok

Rollen som Amor – i Strømgrens produksjon en flyvertinne på Orfeus' vei til himmelen – deles av Kari Ulfsnes Kleiven og Amelie Aldenheim-Nerheim. Også Operakoret og dansere fra Nasjonalballetten spiller viktige roller som hindringer på Orfeus' vei. De er illsinte furier, salige ånder, ubehagelige folk på sykehuset og pengegriske begravelsesagenter. 

Den musikalske ledelsen er ved barokkspesialisten Rinaldo Alessandrini. Han har tidligere har vært tilknyttet Nasjonaloperaen som 1. gjestedirigent og dirigert en rekke kritikerroste operaproduksjoner og konserter, blant annet Händels Julius Cæsar og Mozarts La clemenza di Tito.

Jo Strømgren er Nasjonalballettens huskoreograf og i Orfeus og Evrydike gjør han både regi, koreografi og scenografi. Strømgren er internasjonalt kjent for sin sjangeroverskridende virksomhet og arbeider med dans, drama, film og teater – og nå også opera.

Premiere torsdag 17. oktober kl. 19. Etter premieren inviteres publikum til åpen premierefest i foajeen.