Glass-sko etterlyst i Operaen

Når eventyret om fattigjenta som blir prinsesse gis liv på Hovedscenen, er det med hele Nasjonalballetten, unge dansere fra Ballettskolen og fullt orkester på plass. Torsdag 4. juni er det premiere på Prokofievs klassiker Askepott.

Glass-sko etterlyst i Operaen

«En eventyrballett som har alt», mente VG i 2010. Nasjonalballetten inviterer til ball med Den gode fe og Hoffnarren – og ikke minst solistene Prinsen og Askepott på scenen. Maiko Nishino, Melissa Hough, Eugenie Skilnand og Yolanda Correa alternerer i den krevende tittelrollen. Prinsen danses av Dirk Weyershausen, Yoel Carreño, Douwe Dekkers og Osiel Gouneo.

Foruten koreografi av Ben Stevenson og eventyrlige kostymer og scenografi signert David Walker, byr Nasjonalballettens versjon på en humoristisk tvist: Rollene som Askepotts onde stesøstre danses av mannlige dansere. Det er Aarne Kristian Ruutu, Kári Freyr Bjørnsson, Marco Pagetti og Per Andreas Hovdal som har tatt utfordringen. 

Balletten Askepott med musikk av Sergej Prokofiev hadde urpremiere ved Bolsjoiteatret i Moskva i 1945. Når balletten inntar Hovedscenen i juni, står Operaorkestret, under ledelse av Boris Gruzin for lydbildet. Gruzin har virket som dirigent ved Marinskij-teatret i St.Petersburg, og har siden 1996 vært professor ved Rimskij-Korsakov Konservatorium. Han har et stående repertoar på mer enn 80 helaftens operaer og balletter, og er en skattet gjest på flere kjente arenaer, ikke minst med russisk musikk.


Oppsetningen er en familieforestilling, men for de minste tilbys også Minipott fra 30. mai til 7. juni. Her blir barna kjent med verket blant annet gjennom å danse rollene som magiske insekter, hekser og hester.