Griegs a-mollkonsert og Sjostakovitsj' Leningrad-symfoni

Lørdag 3. november fremfører Operaorkestret Griegs klaverkonsert i a-moll, med pianisten Joseph Moog som solist, og Sjostakovitsj’ mektige symfoni nr.7.  

I år er det 150 år siden Grieg komponerte klaverkonserten, som gjerne blir kalt «et Norge i miniatyr». Konserten hører til standardrepertoaret for de fleste pianister, og tyske Joseph Moog er en av dem som har den på listen.

Moog er født i 1987, og begynte å spille piano som fireåring. Tross sin unge alder har han gitt konserter i en årrekke og har flere cd-utgivelser bak seg. Han har mottatt flere priser, ble kåret til Gramophone Young Artist of the Year i 2015, og ble også Grammy-nominert for konsertinnspillingen sin med Grieg og Moskowski i 2016.

Operaorkestret byr også på Dmitrij Sjostakovitsj' kanskje mest kjente symfoni: nr. 7 i C-dur, også kalt Leningrad-symfonien.

Under 2. verdenskrig var Leningrad beleiret i 900 dager. Sjostakovitsj bodde selv i Leningrad under beleiringen, og det var her han startet arbeidet med sin 7. symfoni. «Jeg lyttet til livet, så det russiske folks kamp, og forsøkte å innprente mitt bilde av deres gjøremål i musikken min», skal komponisten selv ha uttalt. Symfonien regnes fortsatt som en sentral musikalsk hyllest til de millionene av sovjetiske borgere som ofret livet i løpet av invasjonen og okkupasjonen av Sovjetunionen.

Dirigent er 28-årige Ryan Bancroft. Han gikk til topps i den internasjonale Malko-konkurransen i København i år, og har tidligere dirigert orkestre som BBC Scottish Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales og Orchestra of the Eighteenth Century.

Publisert 31.10.2018 11:22:58