Hamlet-lek av Hollywood-dimensjoner

Når Nasjonalballettens huskoreograf Alan Lucien Øyen leker seg med Shakespeares Hamlet, blir det scenekunst i det helt store formatet på Hovedscenen. The Hamlet Complex har verdenspremiere 14. september.

– Hamlet har kommet til Bjørvika, klar for en total makeover. Det er både Shakespeare og Øyen, både lekent, spektakulært og assosiasjonsrikt, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Hun har invitert huskoreograf Alan Lucien Øyen til å skape en Hamlet for vår tid på Hovedscenen. Manuset er nyskrevet av Øyen og hans faste skrivepartner og skuespiller Andrew Wale. Her siteres Shakespeare, men også historiske og populærkulturelle kilder. Shakespeares karakterer er med, men det er også dronning Elisabeth I, Freud, Batman og Supermann – for å nevne noen.

The Hamlet Complex utspiller seg på en av de største bevegelige sceneriggene Operaen har bygget: En 16 meter bred, ni meter høy og 16 meter dyp kreasjon fra scenograf Åsmund Færavaag. På denne scenen smelter dans og teater sammen i et særegent uttrykk.

Silas Henriksen (33) har fått den utfordrende rollen som dansende og talende Hamlet. Med seg har han dansere fra Nasjonalballetten, fem skuespillere og åtte barn fra Barnekoret og Ballettskolen.

Filmkomponist Henrik Skram har laget ny orkestermusikk som i kombinasjon med moderne lydteknikk skaper et stort og uvanlig lydbilde på Hovedscenen. Operaorkestret ledes av Hollywood-dirigent Matt Dunkley, kjent fra storfilmer som Black Swan, Moulin Rouge, Love Actually, Batman: The Dark Knight og Mission: Impossible – Fallout. Skram og Dunkley samarbeidet også om den prisbelønte musikken til NRKs julekalender Snøfall.

Alan Lucien Øyen (f. 1978) er en av de mest spennende stemmene i norsk scenekunst. Han lager dans, teater og skriver sine egne stykker. Det var en sensasjon i danseverdenen da han koreograferte for Tanztheater Wuppertal Pina Bausch for et halvt år siden – aldri før hadde dette kompaniet danset koreografi av andre enn Pina Bausch (1940–2009). New Piece II har blitt vist i Wuppertal, Oslo og Berlin, og skal snart til London. Øyen har tidligere vunnet Hedda-prisen for beste scenetekst, i tillegg har han satt opp stykker av Lars Norén og Olaug Nilssen samt Trollmannen fra Oz. Internasjonalt anerkjente Øyen har i løpet av 2018 også jobbet i Gøteborg, Tokyo, New York, London, Pisa, Amsterdam og Berlin.

The Hamlet Complex, urpremiere 14. september, Hovedscenen