Hamsuns Sult blir dans

Den mest berømte romanen i norsk litteratur blir surrealistisk danseteater når Nasjonalballetten har urpremiere på Sult av Jo Strømgren, 26. april.

Denne kvelden i Operaen byr Nasjonalballetten på to verk rygg mot rygg, begge signert huskoreograf Jo Strømgren. Storby-desperasjonen i Hamsuns Sult møter absurd, svensk småbyliv i Utkanten. I begge stykkene får vi oppleve Strømgrens umiskjennelige blanding av dans og teater, humor og alvor.

– Kanskje kan det skrøpelige limet i et menneskesinn ligne på det som holder en liten småby sammen? spør Jo Strømgren.

Hovedpersonen i Knut Hamsuns gjennombruddsroman Sult er en fattig og ukjent ung mann som prøver å livnære seg som forfatter i Kristiania, ikke helt ulikt det Hamsun selv gjorde da han skrev boken. Som Hamsuns tekst, følger Strømgrens nye forestilling hovedpersonens indre liv mer enn den ytre handlingen. Nasjonalballettens Silas Henriksen danser den plagede hovedrollen og sulter seg gjennom 1890-tallets Kristiania i jakt på suksess. Komponist Maja S. K. Ratkje står bak musikk og lydbilder, som hun selv fremfører på scenen som enmannsorkester plassert på en jernbanevogn.

I forestillingens andre del skal vi til en liten by i Sverige i 1964. Et tilsynelatende søvnig sted i utkanten av det meste, men roen varer ikke lenge. Her skjer alt fra drap til mirakler og religiøs vekkelse, til smektende toner fra Evert Taube, finsk tango og Puccini. «Et absurd og surrealistisk forlystelsesspill» oppsummerte den svenske avisen Dagens Nyheter etter premieren på Utkanten med GöteborgOperans Danskompani. Med dette stykket ønsker Strømgren å vise hvor fantastisk hvert sted, ethvert liv og enhver periode er.Sult og Utkanten danses av Nasjonalballetten med blant andre Julie Gardette, Camilla Spidsøe, Stine Østvold, Kristian Alm, Silas Henriksen og Aarne Kristian Ruutu.

Premiere 26. april, Hovedscenen.
Les mer om Sult og Utkanten på forestillingssiden. 

Publisert 20.04.2018 11:28:51