Historisk norgespremiere

For første gang kan Claude Debussys Pelléas og Mélisande oppleves i Norge.
Fra fredag 7. april spilles den gåtefulle operaen på Hovedscenen i Bjørvika.

En norgespremiere på et kjent verk av en av de store klassiske komponistene er en svært sjelden begivenhet. Debussys eneste opera hadde sin urpremiere i Paris i april 1902. Siden da har den jevnlig blitt spilt over hele verden, men aldri i Norge.

«Det er med stor glede, spenning og en god porsjon ærefrykt at vi endelig kan presentere Pelléas og Mélisande. At vi har måttet vente i 115 år på å få se og ikke minst høre denne operaen, er ikke helt lett å forstå. Det er et helt sentralt verk i musikkhistorien, som et norsk publikum fortjener å oppleve», sier operasjef Per Boye Hansen.

Claude Debussy er kjent for musikk full av spennende klangfarger og drømmeaktige stemninger. Operaen ble skrevet samtidig som Sigmund Freud utarbeidet sine teorier om det underbevisste. I Pelléas og Mélisande blir vi med inn i en gåtefull verden, hvor skillet mellom drøm og virkelighet viskes ut.

Ingen vet hvem Mélisande er eller hvor hun kommer fra. Ikke en gang hun selv. Men hun bringer lys, håp og kjærlighet inn i livet til en dysfunksjonell familie med mange mørke hemmeligheter. Golaud finner den bortkomne Mélisande og gifter seg med henne. Men når hun forelsker seg i hans yngre bror Pelléas, reagerer Golaud i sterk sjalusi.

Operaen henter sin handling fra Maurice Maeterlincks drama med samme navn. Gjennom musikken tar Debussy oss med dypere inn i de menneskelige relasjonene og belyser de komplekse følelsene som ligger skjult under overflaten. I Pelléas og Mélisande demonstreres musikkens spesielle evne til å uttrykke det usagte og uforklarlige.

Operaen er satt i scene av regissør Barbora Horáková Joly og Operaorkestret ledes av musikksjef Karl-Heinz Steffens. Hovedrollenen som Mélisande spilles av vår internasjonalt anerkjente mezzosopran Ingeborg Gillebo og britiske Susanna Hurrell. I rollen som Golaud finner vi den franske bassbarytonen Paul Gay, og hans bror Pelléas spilles av den amerikanske barytonen Edward Nelson. I andre roller finner vi Randi Stene, Anders Lorentzson og Ludvig Lindström. Rollen som Golauds sønn håndteres av to talentfulle tenåringer: Aksel Rykkvin og Mathis Manger Winther.

Publisert 05.04.2017 14:07:31