Ibsen i Strømgrens ånd

A Doll's House er Jo Strømgrens vri på Henrik Ibsens udødelige drama, spilt i et dukkehus. Fra 21. til 23. juni kan forestillingen oppleves på Operaens Scene 2.

Det helmerske dukkehjem er kanskje verdens mest spilte skuespill. Jo Strømgren Kompani er tro mot Ibsens tekst, men viser samtidig hva karakterene foretar seg utenfor hjemmets fire vegger, før og etter deres tilstedeværelse i dramaet. Med et fysisk formspråk og sensuell tangomusikk blir publikum eksponert for sjelelige kvaler, vaklende fasader og eksistensielle oppgjør. Helmers sceniske hus er krympet og klaustrofobisk — et dukkehus med nedskalerte rom og møbler.

— Når konflikter oppstår på hjemmebane, føles fort ethvert hus for lite, sa Jo Strømgren da produksjonen hadde premiere under Fringe Arts-festivalen i Philadelphia i 2015, der den gikk for fulle hus. I januar 2016 hadde A Doll's House norgespremiere i Operaen, og fikk terningkast fem av Aftenposten.

Foruten Nora og Thorvald blir karakterene fru Linde, sakfører Krogstad og dr. Rank viet større oppmerksomhet i denne versjonen. Skuespillerne Suli Holum, Trey Lyford, Leonard C. Haas, Mary Lee Bednarek og Pearce Bunting er alle en del av det alternative amerikanske teatermiljøet, noen av dem i New York og andre i Philadelphia. 

Jo Strømgren er Nasjonalballettens huskoreograf og en allsidig og prisbelønt scenekunstner. Siden han debuterte som koreograf i 1994, har han skapt forestillinger ved en lang rekke scener i inn- og utland – både dans, teater og opera. Jo Strømgren Kompani er en av Norges største kulturelle eksportartikler. Siden starten i 1998 har de skapt 150 produksjoner og turnert i over 50 land.

Forestillingen er en co-produksjon mellom Jo Strømgren Kompani og FringeArts. Premiere 21. juni kl. 19.30.

Publisert 19.06.2017 11:02:00