Ingen jul uten Nøtteknekkeren

Julen i Operaen danses inn med Nøtteknekkeren 4. desember.

Foajeen er pyntet til jul og nærmere 170 dansere er klare for 20 forestillinger av Nøtteknekkeren. Når danserne og musikerne tar årets siste applaus, vil over 420 000 publikummere ha sett Dinna Bjørns juleballett siden den første gang ble satt opp i 1994. Siden den aller første versjonen hadde premiere i 1965, vil Nasjonalballetten ha danset 602 forestillinger av Tsjajkovskijs klassiker. Neste år blir det en flunkende ny nøtteknekker som får sin premiere på Hovedscenen.

Nøtteknekkeren er mer enn en ballett, den er en tradisjon. Mange som så den da de var små, tar nå med sine egne barn. Mens publikum ser balletten i Oslo, deler de opplevelsen med publikummere i blant annet Moskva, Paris, New York og Tokyo.

Juleballetten betyr også drøssevis av førstegangsopplevelser, for dem i salen og dem på scenen. I år er det Iben Østraat (11) og Emilie Wiesner (11) som for første gang skal danse rollen som Lille Clara. Sofia Skjønneberg, som i år debuterer som Clara, danset rollen som Lille Clara da hun gikk på Ballettskolen. I dag er hun del av det nystartede kompaniet Nasjonalballetten UNG. Cina Espejord og Grete Sofie Borud Nybakken danset også Lille Clara da de var små, og nå inntar de scenen som henholdsvis Clara og Sukkerfeen. 

Hele Nasjonalballetten, Nasjonalballetten UNG, 106 dansere fra Ballettskolen, Barnekoret og Operaorkestret er med. På premieren er Ole Willy Falkhaugen Drosselmeyer, Emma Lloyd danser  rollen som Clara, Yoel Carreño er Prinsen og Yolanda Correa Sukkerfeen. Tsjajkovskijs musikk spilles av Operaorkestret under ledelse av Terje Boye Hansen.  

Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», der lille Clara drømmer seg bort og møter musesoldater og sukkerstenger, snefnugg og blomster. Nasjonalballettens versjon er gitt ut både i bokform og på DVD. 

Generalprøve: torsdag 3. desember fra kl. 18.00 Sesongpremiere: fredag 4. desember fra 18.00 

Julen i Operaen rommer så mangt. Tryllefløyten og Nøtteknekkeren bytter på plassen på Hovedscenen. På Scene 2 inviterer winter guests og Nasjonalballetten til juleteatret Jingle Horse! – En julespesial, og fra 16. desember holder Nasjonaloperaens solister julekonserter der. Det blir også konserter på Hovedscenen, med Leif Ove Andsnes 13. desember og Thomas Dybdahl 20. desember. Nytt av året er familiearrangementet Syng julen ut 3. januar, med solister fra Operaen og Publikumskoret. Dette blir en blanding av konsert, sanglek  og allsang for små og store.