Ingrid Lorentzens ildprøve

Med åpningsforestillingen I Fokines verden lørdag 28. september staker ballettsjef Ingrid Lorentzen ut en ny kurs for Nasjonalballetten.

Ingrid Lorentzens ildprøve

- Fem verdenspremierer med et kompani i toppklasse til noe av den beste ballettmusikken som er skrevet, sier Ingrid Lorentzen om hennes åpningsforestilling I Fokines verden. Hun overtok som ballettsjef i 2012, men nå starter det første sesongprogrammet hun har planlagt og dermed hennes ildprøve som ballettsjef.

Svanens død, Petrusjka og Ildfuglen, Daphnis et Chloé og Scheherazade er balletter skapt av koreografen Michel Fokine for et drøyt århundre siden. Nå har vår tids koreografer skapt egne tolkninger av de ikoniske verkene. På scenen står hele Nasjonalballetten med Yolanda Correa, Aarne Kristian Ruutu, Daniel Proietto, Gakuro Matsui, Osiel Gouneo og Camilla Spidsøe i spissen.

Den ettertraktede britiske koreografen Liam Scarlett tar balletten ut i fantasy-sjangeren med sin overdådige og mørke Ildfuglen. Slik film- og TV-bransjen boltrer seg i eventyrlige skikkelser som i Game of Thrones går Scarlett fortellende til verks i et klassisk språk som utfordrer teknikken til det ytterste. Huskoreograf Alan Lucien Øyen vender på sin side bort fra eventyret i sin versjon av Petrusjka, som han har skapt med utgangspunkt i formuleringen "Verden er en scene". Når dukken Petrusjka vekkes til live, vekkes også bevisstheten om hva det er å leve.

De to store sceniske ballettene er nyskaping i ambisiøs Ballets Russes-tradisjon, danset til Stravinskys store, udødelige musikk.
Mellom dem tar koreografene Ina Christel Johannesen, Ingun Bjørnsgaard og Daniel Proietto plass med hvert sitt verk der arabiske fabler og antikke myter møter et nåtidig uttrykk – alt med danseren i sentrum.

Fra orkestergraven ledes Operaorkestret gjennom kvelden av musikksjef John Helmer Fiore.

Etter endt forestilling inviteres alle publikummere til åpen premierefest i foajeen sammen med dansere, koreografer, musikere og ballettsjefen.

I Fokines verden er del av CODA-festivalen 2013.

Premiere lørdag 28. september kl. 18

Se film fra prøvene på I Fokines verden.