Julemagi i 20 år

Nasjonalballetten har danset den flere enn 300 ganger og over 400 000 publikummere har sett den. I år er det 20 år siden Dinna Bjørns juleballett Nøtteknekkeren hadde premiere.

Denne versjonen av Nøtteknekkeren hadde premiere i den gamle operaen på Youngstorget i 1994, og siden har den for mange vært det første møtet med ballett og Nasjonalballetten. Onsdag 3. desember danses den første av årets 19 forestillinger i Operaen.

— Når teppet går opp er det vanskelig å forestille seg de 1347 menneskene der ute i salen.  Derfor tenker jeg bestandig på den ene jenta der ute som er på ballett for første gang. Når jeg ser henne for meg har hun nye lakksko, og har gledet seg sånn til akkurat i kveld. Så spiller vi for henne, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen, som selv har danset en rekke av rollene i juleballetten.

Nøtteknekkeren byr på mange førstegangsopplevelser også for de på scenen. 95 barn fra Ballettskolen er med, og for en del av dem er det første gang i rollen som snøball, mus, søtsak eller tinnsoldat. I år bytter Maria Astrup Strand (13) og Emilie Jørgensen (12)  på hovedrollen som Lille-Clara, mens Gabriel Gudim (13) og Amund Viksmo (13) danser rollen som broren hennes, Fritz.

Hele Nasjonalballetten med dansere fra 20 land er med. På premieren danser Emma Lloyd rollen som Clara, Dirk Weyershausen er Prinsen, Maiko Nishino er Sukkerfeen og Ole Willy Falkhaugen danser Drosselmeyer. Tsjajkovskijs musikk spilles av Operaorkestret under ledelse av Terje Boye Hansen. Også Barnekoret er med og synger i forestillingene og i en del av pausene i foajeen.

Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmans eventyr Nøtteknekkeren og Musekongen, der lille Clara drømmer seg bort og møter både musesoldater og sukkerstenger, snefnugg og blomster. I fjor ble eventyret gitt ut i bokform illustrert med bilder fra Nasjonalballettens forestilling, og i år gis forestillingen ut på DVD.

Generalprøve: tirsdag 2. desember fra kl. 18.00
Sesongpremiere: Hovedscenen, onsdag 3. desember kl. 18.00.

Julen kommer til Operaen første helg i advent, da huset pyntes til jul. I desember blir det også julekonserter med Nasjonaloperaens solister, og hver lørdag i adventstiden inviteres de aller minste til Mininøtter, der de kan leke og danse seg gjennom handlingen i Nøtteknekkeren.

Publisert 27.11.2014 14:59:31