Hyllest til en dansekunstner

I 40 år har koreograf Kjersti Alveberg preget norsk dans. I Alveberg på drømt hav 22. mars viser hun tre nye verk, flere signaturverk, og en film med høydepunkter fra balletter skapt for TV.

Hun sto bak avslutningsseremonien for OL i Albertville i 1992, hun har fått utmerkelser som Prix Italia og Amandaprisen. Hun har bemerket seg med særegne danseproduksjoner for Nasjonalballetten og for en rekke toneangivende dansekunstnere. Likevel er det med dans skapt for TV at Kjersti Alveberg har skapt sitt varemerke. 

- I alle disse årene har det vært utrolig engasjerende å få utforske hva TV-mediet egentlig er. Dans for kameraet er en utfordrende og helt annerledes verden enn den scenisk skapte dansen. Man kommer så nær, sier koreografen.

Hun debuterte 26 år gammel i 1975, da ballettsjef Anne Borg inviterte danseren til å prøve seg som koreograf ved Operaens ballettverksted. Resultatet ble I morgen?, som NRK Fjernsynet både filmet og sendte. Snart ble Alveberg husvarm på Marienlyst. 

Nær 40 år og en lang rekke produksjoner senere, trapper hun ned – men ikke før hun får vist både ikoniske og helt nye verk i forestillingen Alveberg på drømt hav. De tre urpremierene Valse triste, Nano og Transcendance er alle skapt på Kunsthøgskolen i Oslo, som Alveberg kaller "en uunnværlig skisseblokk for frilanskoreografer uten fast støtte".

I tillegg blir det gjensyn med signaturverk som Babels barn, Spirits og Reise på drømt hav, mens den nylagde 14-minutter lange filmen Glimt viser høydepunkter fra hennes arbeid med dans for kamera i NRK. 

I foajeen før forestillingsstart vises utdrag fra hennes ikoniske Volven, en helaftens ballett om den norrøne skapelsesmyten. I foajeen vil også fotograf Knut Bry ha en egen installasjon med foto og video, der Thomas Strønen deltar på perkusjon. Gjennom årene har samarbeidet med Bry blitt en del av Alvebergs varemerke.

Premiere på Scene 2, lørdag 22. mars kl. 19:30
Det vises også gratis utdrag fra Alveberg på drømt hav i Lørdans 15. mars kl. 15 i foajeen.