Krigens musikk

Operaorkestret spiller i gang konsertsesongen med dirigent Hartmut Haenchen og hans konsertprogram Krig og fred.

Krigens musikk

Lørdag 20. september inntar Operaorkestret Hovedscenen med den første av sesongens store konserter. På programmet står Beethovens symfoni nr. 5 og Sjostakovitsj' symfoni nr. 8.  

I konsertprosjektet Krig og fred ønsker dirigent Hartmut Haenchen å sette søkelyset på krigens redsler i en tid med økende grad av konflikt. I anledning at det i år er 100 år siden første verdenskrig brøt ut, 75 år siden andre verdenskrig startet og 25 år siden Berlinmuren falt, turnerer han med en serie konserter. I konsertene setter han komposisjoner skapt under undertrykkelse, vold og lidelse sammen med klassiske mesterverker inspirert av en ikke-voldelig livsholdning. 

Lørdagens konsert består av to symfonier i c-moll, som begge beveger seg fra tragedie: klassikeren Skjebnesymfonien av Beethoven (nr. 5), etterfølges av Sjostakovitsj' symfoni nr. 8., den såkalte Stalingrad-symfonien fra 1943, som sjelden oppføres.

- Gjennom musikk artikulerer symfonien den menneskelige opplevelsen av krig og krigens tragedie, sier Haenchen. Som student møtte han Sjostakovitsj to ganger og diskuterte blant annet denne symfonien med ham.

Hartmut Haenchens liv har vært preget av krig. Han var to år da hjembyen Dresden ble bombet og vokste opp i ruinene av det som ble kalt Tysklands Firenze. Tross omfattende restriksjoner fra det øst-tyske regime under den kalde krigen, fikk han reise og arbeide med anerkjente orkestre som Berlin-filharmonien og Concertgebouw i Amsterdam. Han flyttet til Nederland i 1986 og arbeidet blant annet som musikksjef for både den nederlandske filharmonien og operaen. Foto avHartmutHaenchen

Operaorkestret fordyper seg i musikk av Sjostakovtisj denne høsten og spiller i disse dager også hans opera Lady Macbeth fra Mtsensk. Deres neste Hovedscene-konsert 31. oktober er med musikksjef John Helmer Fiore som dirigent og Christian Ihle Hadland på klaver, da med Brahms, Franck og Strauss på programmet.