Kunsten å ofre seg selv

Når er man villig til å oppgi sine barn? Hvor går skillet mellom privatlivet og det offentlige livet? Dette er aktuelle spørsmål i Norma. Lørdag 20. januar er det premiere på Bellinis opera – i Sigrid Strøm Reibos regi. 

– Om du er president eller politisk leder på annet vis, må du i stor grad sette personlige hensyn og vinning til side, og gjøre det som er best for fellesskapet. Du er nødt til å ofre noe av deg selv, sier regissør, Sigrid Strøm Reibo.

Strøm Reibo er til vanlig husregissør ved Nationaltheatret, og har særlig utmerket seg ved å gi nytt liv til en rekke klassikere. Hun har vært nominert til Heddaprisen en rekke ganger, og senest i 2017 vant hun regiprisen for forestillingene Orlando ved Rogaland teater og Shakespeares Som dere vil ved Nationaltheatret. Hun har også hatt regien på Peer Gynt-oppsetningen ved Gålåvatnet, og på Jüri Reinveres nyskapende Peer Gynt i Bjørvika i 2014. Med Norma får hun sin internasjonale debut som operaregissør.

Norma hadde sin første premiere i 1831, men det er første gang verket settes opp i fullscenisk form ved Den Norske Opera & Ballett. Vi befinner oss i Gallia for over to tusen år siden. Norma er druidenes religiøse leder – og druidene er okkupert av romerne. Men hun har forelsket seg i den romerske landshøvdingen Pollione. Han på sin side har et forhold til en annen druide, Adalgisa. Da Norma oppdager dette sviket, truer hun med å drepe deres felles barn, og gir signal til å gå til krig mot romerne, ved å slå på den hellige gongen.

Sammen med Donizetti og Rossini er Bellini en av de viktigste representantene for den italienske bel canto-stilen, som betyr «vakker sang». Her får sangere briljere i arier som den kjente «Casta Diva».

Tittelrollen som Norma blir sunget av den armenske sopranen, Hrachuhi Bassenz. Dshamilja Kaiser synger rollen som Adaligisa, og Arnold Rutkowski er Pollione. Medvirkende er også Tone Kummervold som Clothilde, Thor Inge Falch som Flavio, og Simon Lim og Anders Lorentzson alternerer i rollen som Oroveso. Scenografien er ved Katrin Nottrodt og kostymer ved Esther Bialas. Operakoret synger og Operaorkestret spiller under ledelse av Antonino Fogliani.

Norma er en samproduksjon med Oper Frankfurt.

Publisert 15.01.2018 14:46:01