Lohengrins hemmelighet

Søndag 8. mars går teppet opp for Wagners store, romantiske opera på Hovedscenen.

Elsa av Brabant har blitt beskyldt for den mest grusomme av alle forbrytelser: å myrde sin bror. En dag kommer en mystisk mann som vil hjelpe henne. Betingelsen er at hun lover aldri å spørre ham hvem han er. Men er denne mannen egentlig frelseren, eller søker han frelse selv? Og klarer Elsa å la være å spørre?

Lohengrin fra 1850 bygger på middelalderske myter, men handler om den evige konflikten mellom behovet for kunnskap på den ene siden, og trangen til tro på den andre. Regissør Johannes Erath og hans team har plassert handlingen i ulike faser i tysk historie: i perioden etter riksgrunnleggelsen i 1871, deretter på midten av 1930-tallet – en tid som skulle lede opp til en av menneskehetens største katastrofer, og til slutt i dagens Tyskland, som del av et tilsynelatende trygt Sentral-Europa.

Sammen med scenograf Kaspar Glarner og kostymedesigner Christian Lacroix, har Erath tatt vare på drømmen, kunstnermyten og eventyret i fortellingen om svaneridderen Lohengrin. De store scenebildene går blant annet ut fra Caspar David Friedrichs malerier av klosterruiner i snøen og (post)moderne installasjonskunst. 

På scenen står en kombinasjon av Nasjonaloperaens egne solister og internasjonalt renommerte operasangere, som alle debuterer i sine roller. Vi møter Paul Groves som Lohengrin og Elena Zhidkova som Ortrud. Nina Gravrok er vår nye Elsa, mens Magne Fremmerlid synger Kong Heinrich. Ole Jørgen Kristiansen gjør Telramund, som det siste store partiet han synger som fast medlem av solistensemblet. Operakoret spiller en vesentlig rolle på scenen fra start til slutt. 

Operaorkestret ledes av John Helmer Fiore. Lohengrin er den siste produksjonen Fiore dirigerer som musikksjef. Til sommeren går åremålet hans ut, etter seks år som har ført til en betydelig kunstnerisk utvikling av Operaorkestret.

Premiere: Hovedscenen, søndag 8. mars kl. 18.00:http://operaen.no/Forestillinger/Lohengrin/

For anmelderbilletter, intervjuer og mer informasjon, vennligst kontakt:

Hedda Høgåsen-Hallesby

E-post: hhh@operaen.no