Makaber storsatsing i Operaen

Le grand macabre skapte skandale ved urpremieren i 1978. Når György Ligetis eneste opera omsider settes opp i Norge, er det med en enorm kvinnefigur på Hovedscenen.

Fra skandale til suksess – og endelig til Norge

Sesongen 2013/14 er i gang i Operaen, og 7. september går teppet opp for noe Opera-Norge aldri før har sett: 

- Grotesk og vakker, burlesk og morsom: Le grand macabre sprenger alle grenser. Den stiller store krav til utøverne, teatralt og ikke minst musikalsk. Her gjør sangerne ting man knapt tror er mulig, sier operasjef Per Boye Hansen om sin første storsatsing som operasjef.

Musikksjef John Helmer Fiore leder selv solister, kor og orkester gjennom de 2,5 timene. Han beskriver musikken som "vill og krevende – og med mer banning enn noen opera Norge har sett".

Nasjonaloperaens profilerte bass Ketil Hugaas får i hovedrollen som den skrekkinngytende Døden-figuren Nekrotzar vist frem sitt store stemmemessige og spillemessige register. Tenor Thor Inge Falch bekler karakterrollen som drukkenbolten Piet the Pot, mens Hege Høisæter gjør rollen som Mescalina, den brutale og seksuelt utagerende konen til Astradamors, sunget av Frode Olsen. Olsen gjorde samme rolle da Ligetis reviderte versjon av Le grand macabre hadde premiere i Salzburg i 1997, og året etter på cd-innspillingen. Eir Inderhaug synger de krevende sopranrollene som Venus og overvåkningssjef Gepopo, roller hun også hadde ved Komische Oper i vår, mens kontratenor David Hansen er den festgale Prins Go-Go. Baryton Ole Jørgen Kristiansen og tenor Marius Roth Christensen synger rollene som de munnstygge duellantene Black og White Minister, mens Tone Kummervold og Amelie Aldenheim som Amando og Amanda blant annet gjør den ikoniske orgasmeduetten i begynnelsen av operaen.

Le grand macabre ble en skandale ved urpremieren i Stockholm i 1978, men er i dag det mest spilte verket fra den moderne operalitteraturen. Likevel har det tatt 35 år før verket nå settes opp i Norge.

Det skjer i det katalanske regikollektivet La Fura dels Baus' suksessproduksjon fra 2009, der en enorm kvinnefigur fyller scenen. I løpet av handlingen vil hun vris og vendes på og lyssettes på dramatisk og effektfullt vis mens sangere kryper inn og ut av hennes kroppsåpninger. For Le grand macabre handler om frykt for undergang og død, sier regiteamet, og frykt er fysisk, akkurat som døden er fysisk.

Le grand macabre settes opp i samarbeid med Ultimafestivalen. Etter premieren inviteres for første gang publikum til å være med på premierefest i foajeen sammen med sangere, operasjef, orkester og andre medvirkende. Her blir det performance ved Håkon Kornstad før den prisbelønte filmregissøren Joachim Trier og komponist/musiker Erlend Mokkelbost overtar med sitt DJ-konsept. Mat og drikke selges i barene. 

Dagen etter inviterer Operakoret til en utradisjonell konsert med det internasjonalt anerkjente norske svartmetallbandet Satyricon på Hovedscenen, også dette i samarbeid med Ultimafestivalen.

Norgespremiere lørdag 7. september kl. 18

Se film fra Le grand macabre