Mesterregissør tilbake i Oslo

Willy Decker sto bak flere av Den Norske Operas suksesser på 1980- og 90-tallet. Nå iscenesetter han sesongens første operapremiere lørdag 5. september: Leoš
Janáčeks Katja Kabanova.

Katja Kabanova er en ung kvinne fanget i en liten by ved Volga, i et ulykkelig ekteskap med en feig mann og en steinhard svigermor som setter strenge moralske rammer. I regissør Willy Decker og scenograf Wolfgang Gussmanns versjon utspilles Janáčeks mesterverk som et intenst, psykologisk kammerspill innenfor fire vegger. Gjennom vakre melodier møter vi Katjas sterke fantasi og store lengsel som lar henne flykte fra dette klaustrofobiske livet: - I Katjas indre verden er alt rent og klart, ubegrenset og uten skyld, sier regissøren.

I den gamle operaen på Youngstorget iscenesatte Willy Decker Figaros Bryllup, Cosí fan tutte og ikke minst uroppførelsen av Antonio Bibalos Macbeth i 1990 – en av de store suksessene i Den Norske Operas historie. Den gang var han en ung scenekunstner som nettopp hadde startet det som skulle bli lysende internasjonal regi-karriere. I dag regnes Decker som en av vår tids mest betydelige operaregissører og har vært engasjert på de aller fleste store operahus i verden, som Wiener Staatsoper, Opéra de Paris, Royal Opera House Covent Garden og Metropolitan. 

Tilbake i Oslo er også den norske sopranen Kari Postma. Hun har gjort en rekke viktige roller på noen av Europas største scener, blant annet som medlem av solistensemblet på Staatsoper Hamburg. Nå debuterer hun i det krevende tittelpartiet i Katja Kabanova. Hege Høisæter er Katjas strenge svigermor Kabanicha, Alexey Kosarev synger elskeren Boris, Nils Harald Sødal er den feige ektemannen Tichon, Magne Fremmerlid er Dikój, Tone Kummervold synger Varvara og Thorbjørn Guldbrandsøy er skolelæreren Váňa Kudrjaš. Den tsjekkiske dirigenten Tomáš Hanus regnes som en av de ledende spesialistene på Janáčeks musikk i dag. Han har den musikalske ledelsen for solister, Operakoret og Operaorkestret.

Premiere på Hovedscenen, lørdag 5. september kl. 18.00:

Gratis premieresamtale om forbudte friheter og skarpe svigermødre tirsdag 1. september kl.17.00 i Operaens formidlingssenter.


For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no