Fremtidens operastjerner er her

Over 70 barn, 15 musikere, 9 unge komponister, en passende dæsj erfarne operasangere og en bråkjekk fururot. Det er oppskriften bak barneoperaen Lillebror og Knerten, som entrer scenen 8. november.

Fremtidens operastjerner er her

Det spirer og gror i Operaen om dagen. Sangere fra Operaens barnekor i alderen 6–17 år og unge symfonikere synger og spiller i Knertens fantasifulle skog. Musikken de fremfører er nyskrevet av komponiststudenter fra Norges musikkhøgskole. Målet med forestillingen er å gi flest mulig barn erfaring med opera som uttrykksform:

– Opera har ingen aldersgrense, men for at formen også skal leve i årene som kommer, må dagens unge få et eierskap til den, sier regissør og produsent Gunnar Bergstrøm.

Lillebror og Knerten gikk for fulle hus da den hadde urpremiere våren 2012, og nå er den tilbake – denne gangen med solister fra Nasjonaloperaen, som Espen Langvik i rollen som snekkeren. Barn og voksne, den nye musikken og den kjente historien, det utrolige og det virkelige – de går alle hånd i hånd i denne vaskeekte operaen basert på Anne-Cath. Vestlys fortellinger om den lille, veslevoksne fururota.

Librettist Torgeir Rebolledo Pedersen har hentet inspirasjon fra forskjellige hendelser i Vestlys forfatterskap og plassert Knerten midt inne i en magisk operaskog. Her møter vi Karoline og Knerten natten før de skal gifte seg, og alt er gjort klart for bryllup. Men i skogen lurer det mange farer for en liten fururot og en bjørkekvist. Kommer de til å få hverandre til slutt?

Opera har rom for barna. Vi finner dem også i store og kjente verk som Carmen, La bohème og Tryllefløyten. I tillegg er det skrevet flere operaer med barn i solistroller , som Benjamin Brittens Let's Make an Opera og Peter Maxwell Davies' Askepott. Til våren blir det mer opera av og for barn: Stormen – forteljinga om Miranda og Ferdinand er skrevet av Nils Henrik Asheim spesielt for de unge solistene i Barnekoret. Der også hele Ballettskolen skal medvirke.

– Fordi det er barna som skal eie opera i fremtiden, er dette viktige satsninger, poengterer Bergstrøm.

Spilles på Scene 2 8.–17. november