Mystisk Mahler med Operaorkestret

Det blir både spøkelsesaktig og gåtefullt når Operaorkestret inviterer til sesongens siste Hovedscenekonsert 22. mai.  På menyen står Mahlers 7. symfoni.

Mystisk Mahler med Operaorkestret

Operaorkestret har de siste årene utviklet seg stort – også som konsertorkester –under John Helmer Fiores inspirerende ledelse. Orkestermusikerne forteller at de nyter å spille egne konserter: å få leke seg med farger og klang på en annen måte enn på ballett- og operaproduksjonene. Fredag 22. mai er orkestret hovedaktør på Hovedscenen og får leke seg med klangfargene i Mahlers komplekse 7. symfoni. Dirigent er Karl-Heinz Steffens

.
«En symfoni må være som en verden. Den må inneholde alt», sa Mahler til sin finske kollega Jean Sibelius. I den 7. symfonien bryter komponisten grenser for tradisjonell bruk av instrumenter i orkestret, med kubjeller, kornett, tenorhorn, mandolin og gitar. Mottakelsen av symfonien var blandet; mens publikum bejublet den med intens applaus, beskrev kritikere den som «støyende kakafoni». Den noe yngre komponisten Schönberg skrev følgende om symfonien i et brev: «Hvilken sats jeg likte best? Alle!» 


– Jeg er svært imponert over hvor bra orkestret spiller et så vanskelig stykke som Mahlers 7. symfoni. Oslo kan virkelig være stolt over å ha et slikt orkester i byen, og jeg gleder meg veldig til konserten på fredag, sier dirigent Karl-Heinz Steffens.
Steffens startet sin karriere som klarinettist. I 1985 ble han ansatt som soloklarinettist ved Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berlin Philharmoniker. I 2007 tok karrieren en ny retning da han ble utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Bühnen Halle.Som orkesterdirigent har Steffens gjestet orkestre som Bamberger Symphoniker, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony Orchestra, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki, Monte Carlo og Nederland. Han er i dag sjefdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz.