Nasjonalballettens drømmespill

Det blir vårslipp i Operaen når fire balletter av fem av de mest ettertraktede koreografene av i dag danses i Mesteraften: Dream Play fra 9. mai.

På programmet står én verdenspremiere, to norgespremierer og ett gjensyn — fra Jo Strømgren, Nacho Duato, Johan Inger, Sol Leon og Paul Lightfoot. I juni legger Nasjonalballetten ut på turné til Granada, men først skal de vise noe av det som er blitt deres varemerke her hjemme.


Verdenspremieren Lamentate står huskoreograf Jo Strømgren for. I løpet av 21 år som koreograf, teaterregissør og multikunstner har han skapt over 100 verk. Kunsten hans er en eksportartikkel innen kultur, og ble bare i fjor vist i 24 land. Førpremieren av Lamentate fant sted i vinter, da en kortere versjon ble framført i Baden-Baden, dit Nasjonalballetten dro på turné med forestillingen Nordic Light. Lørdag går teppet opp for den blå balletten Lamentate, danset til musikk av Arvo Pärt. 


Nacho Duato har skapt dans i over 30 år og er i dag sjef for Staatsballett Berlin. Nasjonalballetten dansere har tidligere utmerket seg i blant annet hans White Darkness og helaftenen Multiplicity- form of silence and emptiness. Nå danser de for første gang hans Without Words, til musikk av Franz Schubert.


En første gang blir det også å se Nasjonalballetten i dans av den svenske koreografen Johan Inger. Hans Dream Play danses til første del av Igor Stravinskys verk Vårofferet. Kveldens siste ballett blir et gjensyn med Sol León og Paul Lightfoots Skew Whiff, som var en del av Åpningsgallen da Operaen åpnet dørene i 2008. 15 år har gått siden Nasjonalballetten for første gang danset et verk av denne koreografduoen og deres dans har blitt en "hit" hos det norske publikummet.


På scenen står Nasjonalballettens danserne, der i blant Camilla Spidsøe, Yoshifumi Inao, Melissa Hough, Yolanda Correa, Maiko Nishino og Gakuro Matsui, og musikken spilles av Operaorkestret.