Nasjonalballettens eventyr

Tysklandsdebut den ene uka, og premiere på alle Black & White-ballettene til koreograflegenden Jiří Kylián den neste. Merkedagene står i kø for Nasjonalballetten.

Bare en uke etter at danserne overbeviste publikummet med Ghosts – Ibsens Gengangere ved Komische Oper i Berlin, står en annen internasjonal begivenhet for tur. Torsdag 14. april danser Nasjonalballetten alle Kyliáns seks Black & White-balletter, som det første kompaniet etter Jiří Kyliáns eget Nederlands Dans Theater.

– Etter mitt syn er han den største koreografen vi har, og det at han har gitt oss mulighet til å danse disse helt spesielle ballettene betyr enormt mye for oss. Han har en egen evne til å behandle de store menneskelige temaene på subtilt vis og med sterk virkning, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Nasjonalballetten har et nært forhold til den tsjekkiske koreografen. «Briljant danset» og «de danser med en sjelden intensitet» var noen av kommentarene etter at kompaniet fikk sitt internasjonale gjennombrudd med en helaften av Jiří Kyliáns verk i Paris. Med 23 balletter er Nasjonalballetten et av kompaniene med flest av hans verk i repertoaret. Black & White-ballettene er blitt beskrevet som skisser i svart og hvitt, og her er det stort spenn – fra sensuelle Sweet Dreams til slapstick-humor i Mozartfarsen Sechs Tänze.

Danserne ble møtt av bravorop og stående applaus etter premieren på Ghosts i Berlin torsdag. «Kraftfulle og virtuose dansere fra Oslo i Komische Oper», lød den første anmeldelsen, fra B. Z Berlin. Nå venter en ny premiere. Hele Nasjonalballetten er med, deriblant Stine Østvold, Camilla Spidsøe, Maiko Nishino, Grete Sofie Borud Nybakken, Silas Henriksen og Aarne Kristian Ruutu. Whitney Jensen får med dette sin debut med Nasjonalballetten, etter at hun i flere år har vært solist med Boston Ballet.