Nøtteknekkeren for fulle hus

«Et eventyr du bare vil bli værende i» skrev Dagbladet i sin anmeldelse av den nye Nøtteknekkeren i fjor. 2. desember er den magiske juleballetten tilbake i Operaen, og alle 20 forestillinger er utsolgt.

I fjor så en flunkende ny Nøtteknekker dagens lys. Nasjonalballettens solist og koreograf Kaloyan Boyadjiev skapte sammen med designer Jon Bausor et nytt konsept, ny koreografi, nye kostymer og kulisser. Med handlingen satt til Kristiania 1905 og med en mer aktiv rolle for hovedpersonen Clara, fikk forestillingen også nytt innhold og relevans. I desember vender den kritikerroste nyoppsetningen tilbake.

– Klart vi var spent på mottagelsen. Vi ønsket å modernisere en elsket klassiker, men beholde magien og julestemningen som alle forventer av Nøtteknekkeren. Responsen fra både publikum og anmeldere viser at vi har klart det, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Siden 1965 har Nasjonalballetten danset Tsjajkovskijs ballett 623 ganger. Nå står en ny sesong for døren – og alle forestillingene går for fulle hus.

– For mange er Nøtteknekkeren en årlig tradisjon, og for andre er forestillingen det første møtet med levende ballett eller klassisk musikk. Derfor mener jeg at vi må vise frem det aller fineste vi har, sier Lorentzen.

Nøtteknekkeren er førjulseventyret der Clara drømmer seg bort, gjestene forvandles til rotter og mus og nøtteknekkerdukken til en prins. Sammen drar de til et drømmeland, der gavene fra de utenlandske gjestene byr opp til dans. Det er russisk dans og spansk dans, snøfnugg og blomster, marsipan og pepperkaker, alt i en fargesprakende lek av noen kostymer.

Hele Nasjonalballetten, Nasjonalballetten UNG, Ballettskolen og ballettstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo er med. Barnekoret synger og Operaorkestret spiller Tsjajkovskijs kjente musikk under ledelse av Peter Szilvay og Per Kristian Skalstad. Scenografi er ved Jon Bausor, kostymer ved Jon Bausor og Bregje van Balen, lysdesign av James Farncombe.

Den unge Clara danses av Emilie Jørgensen, Anne-Sofie Dugstad og Hedda Sveipe Bahmanyar, som bytter på rollene. Den voksne Clara danses av Yolanda Correa, Leyna Magbutay, Natasha Jones Dale, Sonia Vinograd og Whitney Jensen. Nøtteknekkerprinsen danses av Yoel Carreño, Philip Currell, Douwe Dekkers, Kaloyan Boyadjiev og Martin Danchez. I rollen som den mystiske dukkemakeren Drosselmeyer møter vi Ole Willy Falkhaugen, Aarne Kristian Ruutu og Andreas Heise.

Premiere 2. desember, Hovedscenen
https://operaen.no/Forestillinger/notteknekkerenh17/

Foto: Erik Berg

For mer informasjon, intervjuavtaler og pressebilletter, vennligst kontakt:
Kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Vestby, omv@operaen.no, 97076610

 

Publisert 27.11.2017 11:24:00