Nøtteknekkeren til hele Norge

Juleballetten Nøtteknekkeren danses i år for 27 000 publikummere i Operaen — og for kinogjengere over det ganske land. 

I Operaen er det jul når snøballer, mus, søtsaker, Nøtteknekkerprinsen og Tsjajkovskijs musikk fyller gangene. Lørdag 7. desember inviteres publikum inn til juleeventyret, og frem til jul danses 20 forestillinger for nærmere 27 000 publikummere.  15. desember skal små og store dansere nå ut — ikke bare til bakerste rad — men også til kinopublikummere fra Kristiansand til Alta, når 40 kinoer direkteoverfører Nøtteknekkeren.

I år er det 12 år gamle Ine Marie Esbensen og Aurora Stray-Pedersen som danser hovedrollen Lille-Clara, mens August Bjerkan Holtstangen (13) og Mathias Philip Møller Tannæs (12) er broren hennes Fritz. I tillegg danser 90 ballettskoleelever i alderen 6 til 15 alt fra soldater og marsipan til nisser og festgjester.

Hele Nasjonalballetten med dansere fra 20 ulike land er med. Cina Espejord danset rollen som Lille-Clara da hun var liten, og på premieren fyller hun den voksne versjonen av rollen. Cubanske Osiel Gouneo norgesdebuterer som nøtteknekkerprinsen, og møter rolledebutant Grete Sofie Borud Nybakken i den krevende rollen som Sukkerfeen.

Tsjajkovskijs musikk spilles av Operaorkestret under ledelse av musikksjef John Helmer Fiore og Terje Boye Hansen. Også Barnekoret er med. De synger i forestillingen og i en del av pausene i foajeen. Nasjonalballettens nøtteknekker danses for 20. år på rad og er koreografert av Dinna Bjørn.

Nøtteknekkerpremieren 7. desember markerer åpningen av et julepyntet operahus, og samme dag inviterer Den Norske Opera & Balletts samarbeidspartner Mills til pepperkakeverksted utenfor Operaen. I desember blir det også julekonserter med Nasjonaloperaens solister, Herborg Kråkevik og Jan Eggum. Hver lørdag i adventstiden inviteres de aller minste til Mininøtter, der de kan leke og danse seg gjennom handlingen i Nøtteknekkeren.

Lørdag 7. desember kl. 15.00