En ny juleklassiker

Siden 1965 har publikum strømmet til Operaen for å se Nøtteknekkeren. 1. desember er det premiere på en flunkende ny versjon laget spesielt for Nasjonalballetten og Oslo.

Nøtteknekkeren er juletradisjon for liten og stor, og for mange er den det første møtet med ballett. Da skal det skinne! Vi ønsker å by på det aller beste vi har, og derfor lager vi nå en ny juleklassiker, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Oppgaven med å lage den nye Nøtteknekkeren har hun gitt til koreograf Kaloyan Boyadjiev, som også er solist i Nasjonalballetten, og til den britiske designeren Jon Bausor. De har satt juleeventyret om lille Clara til Kristiania i 1905, med et bakteppe av den unge nasjonen Norge som prøver å finne sin plass i verden. I arbeidet med kulissene og kostymene har Bausor både latt seg inspirere av det historiske Oslo og arkitekturen i operahuset.

Balletten Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og danses ved juletider i store deler av verden. I Nasjonalballettens nye versjon er faren til Clara diplomat, og til juleselskapet hos dem kommer utenlandske gjester og den mystiske onkel Drosselmeyer. Clara er verken barn eller voksen, og føler seg utenfor i det store selskapet. I løpet av festen sovner hun – og da begynner magiske ting å skje.

Tidenes juleverksted har funnet sted i Operaen det siste året. Fargeriet og systua har laget hundrevis av kostymer: Det er snøfnugg og blomster, muffins og cupcakes, soldater og rotter, og mange flere. Metall-, snekker- og malerverkstedet har laget de svære kulissene, der man på flere steder kan se inspirasjonen fra ismønsteret i Olafur Eliassons kunstvegger i foajeen i Operaen.

Kaloyan Boyadjiev har koreografert en ny klassisk ballett, til Tsjajkovskijs velkjente toner. Her får både små og store dansere noe å bryne seg på. Den unge Clara danses av Ine Esbensen (15 år) og Aurora Stray-Pedersen (15 år), som bytter på rollen. Den voksne Clara danses av Yolanda Correa, Julie Gardette, Leyna Magbutay og Melissa Hough, som også danser hver sine forestillinger. Den staute Nøtteknekker-prinsen danses av Yoel Carreño, Douwe Dekkers, Philip Currell og Martin Dauchez, mens den underlige dukkemakeren Drosselmeyer danses av Ole Willy Falkhaugen, Aarne Kristian Ruutu og Andreas Heise.

Hele Nasjonalballetten, Nasjonalballetten UNG, Ballettskolen, studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo, Operaorkestret og Barnekoret er med. Sammen skal de fortelle Nasjonalballettens nye juleeventyr. Premiere 1. desember kl. 18.30!

KONSEPT: Kaloyan Boyadjiev og Jon Bausor
KOREOGRAFI: Kaloyan Boyadjiev
MUSIKK: Peter Tsjajkovskij
SCENOGRAFI: Jon Bausor
KOSTYMER: Jon Bausor og Bregje van Balen
LYSDESIGN: James Farncombe
MUSIKALSK LEDELSE: Andrew Grams/Peter Szilvay

Publisert 25.11.2016 15:03:21