Ny opera om et annerledes barn – og en mors vanskelige valg

Fredag 8. september skrives operahistorie på Scene 2 i Bjørvika. Det er klart for urpremiere på Ballerina, en opera av Synne Skouen og Oda Radoor. 

– Jeg var lenge på jakt etter et tema for en opera, en historie fra samtiden som ikke ville slutte å fascinere meg. Og plutselig så jeg den – rett foran nesa mi!

Det sier komponist Synne Skouen. Nå har hun, i nært samarbeid med librettist Oda Radoor, skrevet en opera basert på sin far, journalist, forfatter og filmskaper Arne Skouens skuespill. Stykket hadde sin første premiere ved Nationaltheatret i 1976, er oversatt til 14 språk, og blitt oppført på en rekke scener i Norge og over hele verden.

Ballerina tar oss med inn i den autistiske tenåringsjenta Malins verden. Der finnes den dype dammen og den store fuglen, sirkushesten, tuntreet Herr Carl, knirkegrinda onkel Anton, og møllesteinen fru Ludovica – alle med «blå stemmer». Malins mor, Edith, en tidligere ballerina, har stått overfor valget om å følge Malin til en institusjon, etterlate henne der og leve med smerten – eller å ta henne med hjem igjen. Edith valgte det siste, noe som ødela en familie.

Skouen kommer selv fra en familie der et av de tre barna var autist og var på institusjon hele livet. – Jeg hadde ikke klart å nærme meg dette hvis jeg ikke hadde hatt den innenfra-erfaringen, sa hun i et intervju med Dagsavisen tidligere i vår.

Rollen som Malin synges av Silje Marie Anker Johnsen, mens Hege Høisæter er Malins mor, Edith. På scenen står også Håvard Stensvold, Dagfinn Andersen, Vigdis Unsgård, Tone Kummervold og musikere fra Operaorkestret. Librettoen er skrevet av Oda Radoor, og regi er ved Hilde Andersen. Scenografi og kostymedesign: Bård Lie Thorbjørnsen, lysdesign: Ingrid Tønder.

Synne Skouen er en av våre fremtredende norske samtidskomponister. Hun har også laget musikk for teater og film og har en rekke ganger samarbeidet med dramatikeren Cecilie Løveid. I tillegg har hun hatt en rekke andre viktige roller i norsk kulturliv, som musikkskribent, redaktør og kritiker, musikksjef i NRK P2, kultursjef i NRK og leder i Norsk Komponistforening.

Premiere: Fredag 8. september kl. 19.30. Les mer om forestillingen her

Publisert 04.09.2017 12:42:34