Nye bevegelser i Bjørvika

For første gang får Nasjonalballetten huskoreografer. Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen skal skape ny dans i Operaen.

Nye bevegelser i Bjørvika

For første gang får Nasjonalballetten huskoreografer. Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen skal skape ny dans i Operaen.

- Det er vårt ansvar som institusjon å gi gjentatte visningsmuligheter for viktige koreografer, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Over tre år skal Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen koreografere for Nasjonalballetten og ta med seg sin dans og sine egne kompanier til Operaen. Ballettpublikummet vil kunne oppleve minimum 20 forestillinger i året signert hver av de to koreografene.

- De er to veldig ulike kunstnere, men begge har et vidt spekter av uttrykk og ideer som vil kunne bidra til å gi Nasjonalballetten en enda sterkere identitet, sier Lorentzen.

Allerede setter de sitt preg på Operaen. Sist uke inntok Alan Lucien Øyens kompani winter guests Scene 2 med forestillingen Avenida Corrientes, og fra 15. februar kan Jo Strømgrens ballett Suite oppleves på Hovedscenen som en del av forestillingen Spring Fever.

Begge er de også i gang med nye prosjekter som blir en del av Ingrid Lorentzen første sesongprogram som ballettsjef. Dette repertoaret lanseres i april.

Både Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren er kjent som multikunstnere. De er sjangeroverskridende og blander dans, film og teater. Jo Strømgren har skapt over 80 verk, mange for hans eget Jo Strømgren Kompani og for en rekke kompanier og operahus i Europa og USA. For Nasjonalballetten har han blant annet koreografert helaftenen Årstidene høsten 2010. Også Alan Lucien Øyen har kreert for Nasjonalballetten, sist med In a Tin House When it Rains i 2010. Han har skapt 19 koreografiske arbeider og flere teaterforestillinger, både med sitt eget kompani winter guests og for blant annet Carte Blanche og Iceland dance company. Forestillingene hans er satt opp i flere land og winter guests er utvalgt til Nordic Cool-festivalen i Washington nå i februar og mars.