Nye historier fra Operaen

En ny opera om fremtidsmennesket og fortellingene om Anna Karenina og Manon i ballettversjon, er noe av det som står på programmet i Operaen høsten 2015 og våren 2016.

Nye historier fra Operaen

— Velkommen til en sesong med det store spennet og de sterke dramaene, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen.


Nasjonaloperaen presenterer et bredere og mer mangfoldig program enn noen gang. Det strekker seg fra operaens begynnelse, med Monteverdis Ulysses vender hjem, til en rykende fersk helaftens opplevelse, med Rolf Wallin og Mark Ravenhills Elysium. Høstens store satsning er familieforestillingen Tryllefløyten.http://operaen.no/#opera

Nasjonalballettens sesong spenner fra sterke kvinneskikkelser i norgespremierene Manon og Anna Karenina, til moderne mesterverk av Jirí Kylián, og nyskapt dans av huskoreografene Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren.

Se ballettforetillinger

Operaorkestret inviterer til konserter på Hovedscenen, med sterke egne krefter som solister. Det blir også solokonserter med noen av de største navnene i klassisk musikk, som pianistene Grigory Sokolov og Leif Ove Andsnes, fiolinistene Janine Jansen og Vilde Frang – og mestersangeren fra Wales, Bryn Terfel.

Se konserter


Nasjonaloperaen ønsker å vise mangfoldet i hva opera har vært og kan være, med verker fra alle de fire århundrene sjangeren spenner seg over. Monteverdis Ulysses vender hjem fra 1640 i regi av Ole Anders Tandberg er tilbake – nå på Hovedscenen. Mozart og 1700-tallet er representert med Don Giovanni, Figaros bryllup og en helt ny versjon av Tryllefløyten, utspilt som et skilsmissedrama i en annen galakse. Regissør er Alexander Mørk-Eidem, som blant annet står bak suksessene Peer Gynt på Nationaltheatret og De tre musketerer på Folketeateret. På scenen møter vi blant annet Mari Eriksmoen, Eir Inderhaug og Silvia Moi – i tillegg til Atle Antonsen som fuglefangeren Papageno. 


1800-tallet er godt representert med Verdis La traviata, Wagners Den flyvende Hollender, Rossinis Barberen i Sevilla og Calixto Bieitos suksessproduksjon av Bizets Carmen, fremført av solister i verdensklasse, som Katarina Bradic som Carmen, Lucas Meachem som Barberen Figaro og John Lundgren som Hollenderen.Med Puccinis storslåtte Turandot, Janáčeks intense Katja Kabanova og Sjostakovitsj' ekspressive Lady Macbeth fra Mtsensk gir neste sesongs repertoar også et bredt bilde av opera på begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg kan vår samtid – og fremtid – oppleves i Rolf Wallin og Mark Ravenhills Elysium. På Scene 2 blir det upremiere på UR_Some Kind of Opera av komponist Anna Thorvaldsdóttir og premiere på Henrik Hellstenius' Ørets teater: Om naturen. Begge er en del av Ultima-festivalen. Her setter også Barnekoret opp Han som sier ja, operastudentene fra Kunsthøgskolen fremfører sin avgangsforestilling og det blir ny oppsetning av Bartóks Ridder Blåskjeggs borg. Nasjonaloperaen skal på turné med Viva la mamma med Riksteatret og med Maskeballet til Nordfjordeid. 

Se operaforestillinger

 


Nasjonalballetten starter sesongen med Kenneth MacMillans Manon som aldri er vist i Norge før. Dramatisk blir det også når Nasjonalballetten danser Leo Tolsjojs fortelling om Anna Karenina, med koreografi av Christian Spuck.I kontrast til det episke, utforsker Nasjonalballetten former og fysikalitet i Back to the Future, der huskoreograf Alan Lucien Øyen skaper en ny ballett som krysser grenser mellom tid og rom, og det blir verk av legenden William Forsythe. Kompaniet fortsetter sitt samarbeid med verdens kanskje største nålevende koreograf, Jirí Kylian, og i Mesteraften presenteres for første gang alle hans Black & White-balletter samlet. På Scene 2 skal huskoreograf Jo Strømgren lage ny dans til norsk musikk, og huskoreograf Alan Lucien Øyen lage en ny og annerledes juleballett. Hit kommer også deres egne kompanier, Jo Strømgren Kompani og winter guests. I tillegg blir det gjestespill med Coda, Carte Blanche og Stellaris Dansteater. Det blir gjensyn med klassikerne Giselle og Nøtteknekkeren, og Alexander Ekmans A Swan Lake i 5000 liter vann. I sesongavslutningen med Nasjonalballettens galla får danserne briljere i korte balletter og utdrag fra både klassiske og moderne verk. I april 2016 gjester Nasjonalballetten Staatsballett Berlin med Ghosts – Ibsens Gengangere. 

I tillegg fylles scenen av en rekke gjestekonserter, det blir Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i august, Sommer på Operaen, Åpen Dag og gjestespill fra blant andre Oslo Kammermusikkfestival, Grusomhetens teater, Nordic Black Theatre og Groruddalen Bydel Bjerke. Se full program her: 

Se forestillingsoversikt

Se kalenderoversikt