Onegin knuser hjerter igjen

Publikumsfavoritten Onegin er tilbake i Operaen. Fra 27. januar danser Nasjonalballetten John Crankos ballett om den store og vanskelige kjærligheten.

Både publikum og ballettdansere elsker Onegin. Er det på grunn av Crankos fortellende koreografi? Tsjajkovskijs følelsesladde musikk? Eller den dramatiske historien om kjærlighetens dilemma satt i Tsarveldets Russland? Sikkert er det at vi i Onegin finner noen av de mest kjente og intense duettene i balletthistorien. Fortellingen om Onegin og Tatjana fortsetter å berøre oss, nesten 200 år etter at Aleksandr Pusjkin skrev sin store roman.

– Å se Onegin er som å se på en film. Du trenger ikke kjenne historien, ha lest boken, eller ha peiling på ballett, for å forstå og leve deg inn i det som skjer. Forelskelse, begjær, utroskap og kjærlighetssorg opptar oss like mye i dag. Når to mennesker ikke får hverandre, fordi omstendighetene er feil – det går like mye inn på oss i 2018, sier solist Julie Gardette.

Hun deler rollen som Tatjana med noen av Nasjonalballettens dyktigste og internasjonalt anerkjente dansere: Yolanda Correa, Maiko Nishino og Eugenie Skilnand. Hennes store kjærlighet Onegin danses av Yoel Carreño og Phillip Currell, og gjestesolistene Jason Reilly og Roman Novitzky fra Stuttgart-balletten.

Tatjana faller pladask for Onegin. Men han er for det meste ute etter å forlyste seg, og avviser Tatjana når hun tilbyr sin kjærlighet. År senere er rollene snudd, hun er godt gift og det er han som desperat vil ha henne. Balletten heter Onegin, men det er Tatjanas historie vi følger: Hennes utvikling fra ung pike til voksen kvinne, om valgene hun må ta, og den evige kampen mellom fornuft og følelser.

Når Tatjana og Onegin danser sammen for siste gang, er det ikke bare et musikalsk og fortellermessig klimaks. Det er dans på sitt beste.

Premiere: Hovedscenen, 27. januar kl 18.00

Les mer om forestillingen her!