Opera- og ballettsesongen 18/19

Fra Norgespremieren på Benjamin Brittens Billy Budd til en ny Hamlet som dans og teater. Den Norske Opera & Balletts program for høsten 2018 og våren 2019 er klart.

– Jeg er stolt av å kunne presentere en sesong som viser at opera er for alle – og om alle!, sier operasjef Annilese Miskimmon, i forbindelse med at programmet for neste sesong ble offentliggjort i Den Norske Opera & Balletts jubileumsuke. Miskimmon ønsker at hennes første fulle operaprogram skal introdusere opera for enda flere.
Ingrid Lorentzen har vært ballettsjef siden 2012. Hun presenterer en sesong med stort spenn, der hun tar grep for å utlikne kjønnsforskjellene mellom dem som preger repertoaret:
– Ballettsesongen spenner fra nyskapte verk i det helt store formatet til at vi avdekker nye lag av klassikere. De siste månedene har vært en oppvåkning i mange bransjer. Vårt svar er å snu speilet mot oss selv og endre repertoaret innenfra. Neste sesong har vi en likevekt mellom mannlige og kvinnelige koreografer, sier Lorentzen.

Operasesongen inneholder det storslåtte, som i Tsjajkovskijs Spar dame – en intens grøsser om spillegalskap i regi av Arnaud Bernard – og Strauss' vakre Rosenkavaleren, iscenesatt av Sir David McVicar. På programmet finner vi også lett slapstick-humor i Donizettis Elskovsdrikken og svart komedie i Gianni Schicchi. Sistnevnte er en del av Puccinis trilogi Il trittico, der også Il tabarro og Suor Angelica inngår. I løpet av året presenteres alle disse tre timeslange verkene av regissør, scenograf og kostymedesigner Isabella Bywater. De som ønsker en kort og intens operaopplevelse, eller et første møte med sjangeren, kan oppleve den korte Suor Angelica alene, mens de to andre spilles sammen i én forestilling. Suor Angelica er en opera med bare kvinnestemmer, mens Billy Budd kun har menn på scenen. Benjamin Brittens opera har ikke vært satt opp tidligere i Norge. Annilese Miskimmon vil selv regissere dette mesterverket fra etterkrigstida om undertrykt begjær i et hardt maskulint miljø. Nasjonaloperaen vil fortsette å presentere sentrale verk fra norsk operahistorie, og framfører våren 2019 Edvard Fliflet Bræins Anne Pedersdotter i konsertversjon. I tillegg blir det gjensyn med Don Giovanni, Tryllefløyten og La Cenerentola. På scenen står Nasjonaloperaens solister sammen med norske og internasjonale sangere som Mari Eriksmoen, Adrian Angelico, Jaques Imbrailo, Nina Gravrok, John Relyea og Johannes Weisser.

Ballettsesongen på Hovedscenen åpner med en urpremiere på The Hamlet Complex signert huskoreograf Alan Lucien Øyen. Dette blir en ny og storslått Hamlet med dans, teater og spektakulære scenebilder. En ny Vårofferet av Ina Christel Johannessen står også på programmet denne sesongen, når vi får oppleve noe av den beste musikken som er skrevet for dans, med Stravinskys Vårofferet og Ilduglen. De andre koreografene som skaper nytt for Nasjonalballetten, er Cina Espejord, Melissa Hough, Garrett Smith og Ingun Bjørnsgaard. En av forrige sesongs nye verker og største suksesser, Hedda Gabler, er tilbake på Hovedscenen. En annen Ibsen-ballett, Ghosts, fortsetter sin ferd rundt i verden, og nå er det Shanghai som står for tur. Kenneth MacMillans Manon er tilbake og publikum får oppleve Secus av Ohad Naharin, kjent som Mr. Gaga.
Nasjonalballetten er Norges eneste klassiske ballettkompani, og den klassiske balletten preger sesongen. For første gang i Norge danses Kingdom of Shades fra La Bayadére, og Svanesjøen, Nøtteknekkeren og Balanchines Symphony in C er tilbake.
I sentrum for alt står Nasjonalballettens dansere. Kompaniet for unge dansere, Nasjonalballetten UNG, går sammen med Nasjonaloperaens solistpraktikanter om Henry Purcells Dido og Aeneas, med regi og koreografi av Andreas Heise.
Andre nyvinninger og flere gjestespill står også på programmet. 

Operaorkestret vil denne sesongen ha konserter med musikere som pianisten Joseph Moog og Nasjonaloperaens solist Tone Kummervold. Dirigentene Cristian Măcelaru, Erik Nielsen og Constantin Trinks dirigerer orkestret i verker som spenner fra Griegs klaverkonsert i a-moll til Mahlers 3. symfoni og Bruckners 8. symfoni. Musikerne blir dessuten også denne sesongen å oppleve i mer intimt format i lørdagsserien på Scene 2. Foruten Operaorkestrets opptredener blir det solokonserter med musikere som kontratenoren Philippe Jaroussky, pianisten Grigory Sokolov, barytonen Peter Mattei, sopranen Karita Mattila, samt Leif Ove Andsnes og Truls Mørk – for å nevne noen.

Publisert 13.04.2018 16:32:03