Opera om krig

Høstens første nye operaproduksjon er Benjamin Brittens monumentale korverk, War Requiem, i regi av Calixto Bieito. Premiere på Hovedscenen 10. september.

– Vi velger å sette opp dette verket fordi vi tror det kan bety noe i dag. Det vil ikke stoppe overgrep og krigsforbrytelser. Men musikk har til alle tider hatt en betydning i bearbeidelsen av smerte og sorg, sier operasjef Per Boye Hansen.

Musikkens kraft var også Benjamin Brittens utgangspunkt da han i 1961 skrev sin dødsmesse som en protest mot verdenskrigene i det tjuende århundre. Det er første gang verket settes i scene i Norge.

War Requiem ble skrevet og fremført i ruinene av andre verdenskrig. Dødsmessen inneholder anti-krigsdikt av den unge soldaten Wilfred Owen, som døde i kamp under første verdenskrig. Trass i disse historiske forbindelsene, mener regissør Calixto Bieito at verket er mer aktuelt enn noen gang:

– Dette er et rekviem for alle som dør hver dag, i terrorhandlinger og krig. Det er vår protest og vårt håp i møte med den verden vi ser omkring oss, sier Bieito.

På scenen står de unge solistene Evan LeRoy Johnson, Natalia Tanasii og Johannes Kammler, sammen med et utvidet operakor, et stort operaorkester og barnekor. Den musikalske ledelsen er ved Lothar Koenigs.

Premiere på Hovedscenen lørdag 10. september kl. 18.00

Premieresamtale med bl.a. Jan Egeland og Calixto Bieito
Hvilken rolle kan musikk og kunst spille i møte med dagens virkelighet, hvor krigens redsler kommer nærmere og 65,3 millioner mennesker er drevet på flukt?

I samarbeid med Ultima og Flyktninghjelpen inviterer til samtale med blant andre regissøren bak War Requiem, Calixto Bieito, operasjef Per Boye Hansen og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Tenor Evan LeRoy Johnson og pianist Bjarne Sakshaug fremfører utdrag fra verket.

Tid: tirsdag 6. september kl. 19.00
Sted: Sentralen (Vinterhagen), Øvre Slottsgate 3

For intervjuer, anmelderbilletter og mer informasjon, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no