Peer Gynt som opera

En syngende Peer Gynt får sin verdenspremiere på Hovedscenen i Operaen høsten 2014.

Peer Gynt som opera

En syngende Peer Gynt får sin verdenspremiere på Hovedscenen i Operaen høsten 2014.

Operasjef Per Boye Hansen letter på sløret for Nasjonaloperaens repertoarplaner, som blant annet består av en opera basert på et nasjonalepos:
- Jeg har lenge tenkt at Henrik Ibsens Peer Gynt egner seg godt til opera. Stykkets tematikk er like aktuelt i dag som det var da det ble skrevet. Den åpne formen innbyr til mange muligheter og gir en komponist stor frihet, sier Per Boye Hansen.

Edvard Griegs musikk til Peer Gynt er kjent over hele verden. Nå skal den estisk-finske komponisten Jüri Reinvere tolke historien på nytt. Han skriver librettoen (teksten) og musikken med utgangspunkt i Ibsens drama. Nylig hadde han stor suksess med operaen Purge i Helsinki, basert på Sofi Oksansen prisvinnende bok Utrenskning.
- Jeg tente med en gang på ideen da Per spurte meg. Det er en fantastisk idé å lage opera av Peer Gynt. Dette dramaet er historien om Norge og Europa – og om vår identitet. Peer Gynt har alle ingrediensene for å bli en god opera, sier Reinvere.

Operaen blir spesialskrevet for sangerne ved Nasjonaloperaen og vil fremføres på norsk. Regissør er Sigrid Strøm Reibo, som i 2012 fikk heddapris for Black Rider på Hålogaland Teater og Misantropen på Rogaland teater. Tyske Katrin Nottrodt designer kostymene og scenografien

Peer Gynt er en del av en større satsning på nye verk.
- Et av mine mål er å sette opp en ny opera på Hovedscenen hver sesong. Det er ganske ambisiøst og vi skal arbeide hardt for å nå det, men allerede i sesongen 15/16 vil vi kunne presentere enda et nytt verk på Hovedscenen, sier Per Boye Hansen.

Peer Gynt er et av Nasjonaloperaens og Den Norske Opera & Ballets bidrag til grunnlovsjubileet 2014. Følg prosessen med å lage Peer Gynt.

Jüri Reinvere, komponist Den estisk-finske komponisten Jüri Reinvere er oppvokst i Estland, studerte i Polen og Finland og er bosatt i Berlin. Han studerte komposisjon ved universitetet i Warsawa og ved universitetet og Sibelius-akademiet i Helsinki. I tillegg til å komponere musikk, har Jüri Reinvere skrevet essays, poesi, manus til dokumentarfilmer og arbeidet i finsk og estisk radio. Hans opera Purge, basert på den finske forfatteren og Nordisk Råds Litteratururprisvinner Sofi Oksanens bok Utrenskning, hadde urpremiere ved den finske nasjonaloperaen tidligere i år. Reinveres musikk beskrives som allsidig, omskiftelig og subtil. Tematikk som kommer til uttrykk i hans kunst er blant annet forståelse av tid, menneskets psykologiske dybder og tilstanden i post-sovjetiske samfunn. www.reinvere.de