Rinaldo Alessandrini tilbake i Operaen

21. mai er stjernedirigenten Rinaldo Alessandrini tilbake i Operaen – med verk av Mendelssohn, Mozart og Schubert. Solister er konsertmester Øyvind Bjorå og solobratsjist Juliet Jopling.

Rinaldo Alessandrini regnes som en av Europas ledende tolkere av tidligmusikk og barokkopera. Han er en kjær dirigent for publikum, sangere og musikere her i Oslo, etter at han en periode var Operaorkestrets 1. gjestedirigent. Når han igjen inntar podiet sammen med orkestret, er det med Mendelssohns Ouverture Meeresstille und Glückliche Fahrt, etterfulgt av Mozarts Sinfonia Concertante og Schuberts store symfoniske mesterverk, C-dur-symfonien. Konsertmester Øyvind Bjorå og solobratsjist Juliet Jopling er solister i Sinfonia Concertante.

– Det er en stor ære for meg å få være solist med Operaorkesteret. Mozarts musikk er genial, og Alessandrinis herlige musisering vil inspirere oss alle, sier Bjorå.

I tillegg til å være konsertmester i Operaorkestret, har han vært solist og spillende leder for flere ensembler, og har også startet en karriere som dirigent. Han er førstedirigent og kunstnerisk leder for Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters Sinfonietta, og i fjor dirigerte han Operaorkestret i Alexander Mørk-Eidems versjon av Tryllefløyten.

Juliet Jopling er solobratsjist i Operaorkestret, og har opptrådt som solist med mange andre orkestre. Hun har også gjort solo- og kammermusikksendinger for radiostasjoner over hele Europa. Siden hun flyttet til Oslo i 2004, har hun vært med på å stifte Engegårdkvartetten, som nå nyter en blomstrende internasjonal karriere.

Operaorkestret avslutter konserten med Schuberts store symfoniske mesterverk, C-dur-symfonien, som han skrev året før han døde i 1828. De langsomme satsene er ofte høydepunkter i Schuberts symfonier, og det gjelder i høyeste grad også for den niende – som setter kronen på Operaorkestrets konsertserie på Hovedscenen.