Sensasjon og skandale i Salome

Salome er et av operahistoriens mest skandaliserte verk. Når operaen 25. mai spilles i Bjørvika for første gang, er det i en omdiskutert oppsetning av den internasjonalt etterspurte norske regissøren Stefan Herheim.

Richard Strauss' opera Salome ble møtt med sterke reaksjoner etter urpremieren i Dresden i 1905. Komponisten selv mottok trusselbrev og i London ble verket forbudt. Over hundre år senere har verket beholdt sin provokative slagkraft.

Operaen er basert på Oscar Wildes skuespill med samme navn, og handler om hvordan 15-åringen Salome, oppvokst i en dysfunksjonell familie, drives til drap og tilfredsstiller sitt begjær ved å kysse det avhugde hodet til døperen Johannes.

- Det makabre innholdet gjør denne operaen enestående. Den er en usminket fremstilling av dekadanse, sex, begjær og vold, mener operasjef Per Boye Hansen.

Det er den anerkjente norske regissøren Stefan Herheim, blant annet kjent for La Bohème, som nå bringer Salome til Bjørvika for første gang. Hans oppsetning ble møtt med både buing og genierklæringer etter premieren i Salzburg i 2011. Han forteller historien fra sosiopaten Herodes' perspektiv. I sentrum for et stjernedekket scenebilde står et gigantisk teleskop som et symbol på fallisk makt og avmakt, og vi møter både Hitler, Stalin og Mussolini, foruten representanter fra samtlige verdensreligioner. 

- Stefan Herheim søker etter sannheter på baksiden av handlingens spektakulære overflate og viser hvordan maktbegjær har fungert og fungerer som destruktiv kraft i vår sivilisasjon. Hans oppsetninger preges av en sterk analytisk vilje og evne, men også av et mangfold av optiske virkemidler, der verkenes musikalske struktur blir visualisert og tydeliggjort, mener Per Boye Hansen.

I den krevende tittelrollen som Salome møter vi den amerikanske sopranen Elizabeth Blancke-Biggs, og i rollen som Jochanaan har hun med seg sin landsmann Thomas Hall. Begge debuterer i både rollen og i Bjørvika. Som det maktsyke ekteparet Herodes og Herodias møter vi Nasjonaloperaens solister Thor Inge Falch og Hege Høisæter, som også gjør hver sin rolledebut. Daniel Johansson synger rollen som Narraboth og Sabrina Kögel tolker rollen som Herodias' pasje.

Generalprøve Salome torsdag 23. mai kl. 18. Premiere 25. mai kl. 18.

Dagen etter premieren, søndag 26. mai, møter Stefan Herheim den kanadiske regissøren Atom Egoyan i et eget Salome-seminar 

Vedlagt pressebilde: Elizabeth Blancke-Biggs som Salome. Foto: Erik Berg 
For intervjuer, anmelderbilletter og mer informasjon:

Kommunikasjonssjef

Lene Jacobsen

Dokumenter