Skitne sykepleiere i Operaen

Den har vært spilt i 22 land og mottatt strålende kritikker. Fra 7 juni er Jo Strømgrens Hospitalet tilbake i Operaen. 

I et fjerntliggende sykehus underholder tre islandske sykepleiere seg selv ved å utføre sine plikter på hverandre. Det er ingen helsebringende aktivitet, tvert i mot blir de mer og mer blodige og møkkete, men i mangel av pasienter får det tiden til å gå. Imens sirkler et militærhelikopter ustanselig over bygningen, som en mulig forklaring på hvorfor ingen banker på sykehusdørene. 

Hospitalet hadde premiere i 2005 og var Jo Strømgren Kompanis første stykke for kvinnelige skuespillere. Det fikk begeistret mottagelse da det ble spilt i Operaen i 2016. Når det populære teaterstykket nå kommer tilbake til Scene 2, er det med de samme skuespillerne som var med på starten av eventyret for 13 år siden: Guri Glans, Gunhild Aubert Opdal og Ingri Enger Damon. 

Stykket, som ble kåret til "Årets mest sexy show" under Dublin Fringe Festival i 2006, spilles på et islandsk-inspirert kaudervelsk. Selv om denne avarten av strømgrensk nonsensspråk ikke gir mening, bekrefter mottakelsen at stykket gjør det: «Hospitalet er fysisk teater på sitt aller beste: modig, mørkt, uforutsigbart og ladet med komprimert intensitet», skrev The Guardian, som ble blåst av banen av skuespillernes ferdigheter og mot.  

Jo Strømgren er Nasjonalballettens huskoreograf og en allsidig og prisbelønt scenekunstner. Siden han debuterte som koreograf i 1994, har han skapt forestillinger ved en lang rekke scener i inn- og utland – både dans, teater og opera. Jo Strømgren Kompani er en av Norges største kulturelle eksportartikler. Siden starten i 1998 har de skapt 150 produksjoner og turnert i over 50 land. 

Premiere 7. juni, Scene 2. Spilles også 8. og 9. juni.

Les mer om forestillingen.

Publisert 04.06.2018 11:51:09