Sol Gabetta er solist med Operaorkestret

Hun blir regnet for en av vår tids mest fremadstormende cellister. Fredag 15. september er Sol Gabetta for første gang solist med Operaorkestret, under ledelse av dirigent Xian Zhang.

– Celloen snakker med en menneskelig stemme. For meg er den sopran, alt, tenor og bass i ett instrument, sa Gabetta til avisen The Guardian i 2016.

Den argentinske cellisten gjør stor internasjonal karriere. Hun er 36 år gammel, og har markert seg som en moden musiker – både som solist og kammermusiker. Når hun for første gang inntar Hovedscenen som solist med Operaorkestret, er det med to av høydepunktene fra det romantiske repertoaret, Saint-Saëns Cellokonsert nr. 1 og Faurés Élégie op. 24.

I tillegg til Gabettas cellospill, byr Operaorkestret på Romas pinjer av Ottorino Respighi, Nikolaj Rimskij-Korsakovs Capriccio Espagnol, op.34 og Maurice Ravels kjente Boléro.

Dirigent er kinesiske Xian Zhang. Hun er musikksjef ved New Jersey Symphony Orchestra, og har tidligere vært assisterende dirigent ved New York-filharmonien. Hun jobber jevnlig med orkestre som Concertgebouw i Amsterdam og London Symphony Orchestra. Siden september 2016 har Zhang vært fast gjestedirigent for BBC National Orchestra of Wales, som første kvinnelige dirigent noen sinne.

Les mer her

 

 

Publisert 12.09.2017 12:36:20