Suksess-oppsetning tilbake

Carmen i regi av Calixto Bieito gikk for fulle hus i vinter. Fredag 2. oktober er den radikale kvinnen tilbake på Hovedscenen. 

Både kritikere og publikum var begeistret da Carmen hadde premiere i januar. Nå får enda flere mulighet til å oppleve denne iscenesettelsen, som VG mente var «strålende», som Dagbladet kalte «en åpenbaring», og som Morgenbladets beskrev som «et filmatisk inspirert samtidsdrama som overtrumfer enhver tradisjonell, romantisk versjon».

Calixto Bieito er Nasjonaloperaens første gjesteregissør, og Carmen var av de første operaene han satte i scene. Siden 1999 har denne produksjonen hatt stor suksess ved operahus over hele Europa. Handlingen er satt til Spania rett etter Franco-tiden, og Bieito løfter frem kvinners vanskelige situasjon under fattigdom og mannssjåvinisme. Samtidig er forestillingen full av den fysiske, fengende musikkdramatikken som har fascinert Carmens publikum siden urpremieren i 1875. 

Katarina Bradic er tilbake i tittelrollen. Aftenpostens anmelder beskrev hennes innsats slik: «Ikke bare er hun mørk og langlemmet elegant, og erotisk nokså hemningsløs på scenen, hun synger med en så kraftfull sensuell smidighet at personligheten Carmen blir sjeldent rik.» Don José synges av Dmytro Popov, som har gjort den samme rollen ved operahusene i Sydney og Roma de to siste årene. Michaëla er den unge norske sopranen Hamida Kristoffersen. Hun var finalist i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse i 2013, og er for tiden engasjert ved operahuset i Zürich. Yngve Søberg og Pietro Simone gjør toreadorens krevende parti. På scenen står også Operakoret og Barnekoret. Operaorkestret ledes av Antonino Fogliani. 

Premiere: Hovedscenen, fredag 2. oktober kl. 19.00 

For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no