Svikefull mann hjemsøkes i Operaen

Nasjonalballetten møter høstmørket med en gripende kjærlighets- og spøkelseshistorie – klassikeren Giselle.

Ballettlegender som Anna Pavlova og Margot Fonteyn har tolket den. Nå skal Nasjonalballettens stjerner bryne seg på den krevende tittelrollen i Giselle. Når teppet går opp lørdag 14. november, er det Eugenie Skilnand som danser hovedrollen.

 – Å danse Giselle er som å møte en stor kjærlighet: krevende og sårbar, men samtidig så ekte, ren og vakker, sier Skilnand.

Også Yolanda Correa, Leyna Magbutay, Maiko Nishino og Melissa Hough skal levendegjøre landsbyjenta Giselle og tolke hennes reise fra forelskelse via galskap til død. 

Giselle forelsker seg i adelsmannen Albrecht – som egentlig er forlovet med Bathilde. Når ulykken rammer, driver Albrechts svik og dobbeltspill Giselle til vanvidd. Hun dør og Albrecht hjemsøkes av wilier – spøkelsesjomfruer som danser unge menn til døde. Kan Giselle redde Albrecht? Og vil hun egentlig det, etter sviket? Rollen som Albrecht danses av Philip Currell, Dirk Weyershausen, Osiel Gouneo, Yoel Carreño, Ryochi Hirano og Lucas Lima. Wilienes dronning, Myrtha, danses av Grete Sofie Borud Nybakken og Samantha Lynch.

Det sies at Giselle er for balletten hva Hamlet er for teatret. Ballett ble aldri det samme etter urpremieren i Paris i 1841. Alle store kompanier som Kirovballetten og Royal Ballet har sine versjoner av klassikeren, som blir regnet for hovedverket fra den romantiske perioden innen ballett. Nasjonalballettens versjon er basert på den originale koreografien av Jean Coralli og Jules Perrot. Scenografi og kostymer er signert David Walker, mens selve balletten er iscenesatt av tidligere prima ballerina fra American Ballet Theatre, Cynthia Harvey. Adolphe Adam står bak musikken, som spilles av Operaorkestret under ledelse av Per Kristian Skalstad.